Site icon NewsIT
20:06 | 28.09.20

Ελλάδα 2021: Στην ακριτική Κάσο η Γιάννα Αγγελοπούλου – “Σύμβολο θυσίας για την ελευθερία”

Ελλάδα 2021: Στην ακριτική Κάσο η Γιάννα Αγγελοπούλου – “Σύμβολο θυσίας για την ελευθερία”
Newsit Newsroom

Την Κάσο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με επικεφαλής την πρόεδρο, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

Σε δηλώσεις της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ανέφερε ότι “η Κάσος είναι ένα σύμβολο αγώνα, θυσίας και αναγέννησης. Εδώ, το 1824, οι Κασιώτες έδωσαν μόνοι τους μια μάχη άνιση απέναντι στον αιγυπτιακό και οθωμανικό στόλο. Αντιστάθηκαν σθεναρά. Και αν δεν υπήρχε η προδοσία, όπως πολλοί λένε, ίσως να μην έπεφτε το νησί. Περισσότεροι από 2000 Κασιώτες σκοτώθηκαν, ενώ από τον άμαχο πληθυσμό που επέζησε από την σφαγή, 2.000 άνθρωποι πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα”. 

Και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 πρόσθεσε: “Και όμως ο τόπος ξαναγεννήθηκε, προχώρησε μπροστά και σήμερα το νησί προοδεύει, αναπτύσσεται και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον”. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της ολομέλειας της Επιτροπής, καθηγητές Δέσποινα Μουζάκη, Παναγιώτης Ροϊλός, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Νίκος Κανελλόπουλος.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής επισκέφθηκε το Μνημείο Ηρώων, ενώ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μιχάλη Ερωτόκριτο, στο Δημαρχείο. Στη συνέχεια, μετέβη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου είχε εκτενή συζήτηση με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για το παρελθόν και το μέλλον του νησιού, με αφορμή τις προτάσεις για την επέτειο των 200 χρόνων που έχει υποβάλει ο δήμος στην πλατφόρμα της Επιτροπής.

“Στον αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, η Κάσος και οι Κασιώτες βρέθηκαν, όχι τυχαία, στην πρωτοπορία και έφτασαν να πληρώσουν βαρύ τίμημα για την ολόψυχη συμμετοχή τους σ’ αυτόν με το τραγικό ολοκαύτωμα του νησιού τους” τόνισε στην προσφώνησή του ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για την κατάθεση του τόπου “στο θησαυροφυλάκιο της Ελληνικής Ελευθερίας”.

Αναφέρθηκε, επίσης, συνοπτικά στις προτάσεις που έχει υποβάλει το νησί, οι οποίες αφορούν τη διοργάνωση έκθεσης, συνεδρίου και έκδοσης για τη μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού, τη συμμετοχή του στην Επανάσταση και την τραγωδία του 1824, καθώς και την ανάδειξη της Κάσου ως σημείου συνάντησης τόπων που έχουν υποστεί ολοκαύτωμα, με αφορμή την καθιερωμένη επέτειο μνήμης του συγκεκριμένου γεγονότος στο νησί.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε ακόμη σε πρόταση που έχει υποβάλει ο δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου στην Πολιτεία, για ίδρυση σχολής καραβομαραγκών, επιπέδου ΙΕΚ, κάτι που αναδείξει την μακρά ναυτική ιστορία του νησιού.

“Το 2021 θα είμαστε δίπλα στους Κασιώτες, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη εθνική μας επέτειο με τον τρόπο που της αξίζει. Μπαίνοντας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, θα δείξουμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να προοδεύουμε. Θα στείλουμε το μήνυμα του σύγχρονου πατριωτισμού από κάθε γωνιά της χώρας, από κάθε μέρος της Ελλάδας. Το μήνυμα μιας χώρας περήφανης που θα συνεχίσει να γράφει μια σπουδαία ιστορία” ανέφερε η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι τοποθετήσεις των μελών της ολομέλειας της Επιτροπής που συμμετείχαν στην αποστολή στο ακριτικό νησί. “Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συναίσθηση και αίσθηση του παρελθόντος ηρωισμού της χώρας μας. Σε τέτοια εμβληματικά μέρη είναι όμως επίσης σημαντικό να σκεφτόμαστε ότι αυτή η ηρωικότητα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών όπως η Κάσος, είναι πραγματικά απόγονοι αυτών των ηρώων» ανέφερε ο Παναγιώτης Ροϊλός. Τόνισε δε τη συμβολική σημασία της Κάσου για τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

“Η Κάσος, όπως τα Ψαρά και το Μεσολόγγι, είναι τόποι μνήμης. Είναι τόποι που μας θυμίζουν τι συνέβη για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Και να ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στην τρίτη εκατονταετία της ελληνικής ελευθερίας. Ερχόμαστε σήμερα εδώ ως προσκυνητές. Και χαιρόμαστε βλέποντας την προοπτική που έχει αυτό το νησί στο μέλλον”, ανέφερε από τη μεριά του ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο χρονολόγιο της Επιτροπής Ελλάδα 2021:

Στις προτάσεις που έχει υποβάλει ο δήμος, αναφέρθηκαν, τόσο ο Νίκος Κανελλόπουλος όσο και η Δέσποινα Μουζάκη. “Παράθυρο στο μέλλον σημαίνει βιώσιμες δράσεις που θα φέρουν και έσοδα στον τόπο, μέσα από τον τουρισμό και την προσέλκυση της Ομογένειας”, ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος. “Η Κάσος είναι ένα ζωντανό μέρος. Διαβάσαμε τις προτάσεις σας με πολύ ενδιαφέρον και θα μας βρείτε αρωγούς στα σχέδιά σας για το αύριο” τόνισε η Δέσποινα Μουζάκη.

Στο νησί, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ναό του Άγιου Σπυρίδωνα, ενώ ξεναγήθηκε στο Παραδοσιακό Κασιώτικο σπίτι. Το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται στο Φρυ, την πρωτεύουσα της Κάσου, και ανήκει στην Ιουλία Δασκαλάκη, γόνο κασιώτικης οικογένειας, με σπουδαία προσφορά στον τόπο. Πρόκειται ουσιαστικά για την προσομοίωση ενός κασιώτικου σπιτιού, μέσα στο οποίο θα δει κανείς παραδοσιακά έπιπλα, καθώς και αντικείμενα διακόσμησης και καθημερινής χρήσης.

“Μέσα από τις επισκέψεις της Επιτροπής σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύονται μοναδικές προσπάθειες, όπως αυτή που συναντήσαμε σήμερα εδώ. Προσπάθειες ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και το παρελθόν του και θέλουν με πάθος να το κρατήσουν ζωντανό στο μέλλον. Αυτός είναι και ο σκοπός της Επιτροπής. Να αναδείξουμε σε όλη την Ελλάδα αυτά που μας έχουν επιτρέψει να βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε σήμερα”, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, απευθυνόμενη στην “ψυχή” του Κασιώτικου σπιτιού, Ιουλία Δασκαλάκη.

πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ / φωτογραφίες: Facebook Greece 2021

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version