Site icon NewsIT

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς

12.02.2014 | 15:30
Από το τηλεφωνικό κέντρο για τους σεισμοπαθείς - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από το τηλεφωνικό κέντρο για τους σεισμοπαθείς - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μεγάλη προσπάθεια, ταχείς και αποτελεσματικούς ρυθμούς για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των σπιτιών και των υποδομών, που επλήγησαν στο Ληξούρι και τη γύρω περιοχή, καταβάλλει ο κρατικός μηχανισμός, όπως υπογράμμισε ο γγ Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλος...

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εξέλιξη των διαδικασιών υποστήριξης των πληγέντων, είπε ότι “διαπιστώνω ότι η ζωή στην πρωτεύουσα εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς ενώ το Ληξούρι και η γύρω περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις υποδομές και στις κατοικίες”.

Άρχισε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων, τα οποία έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ξεκίνησε χθες και μόλις ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον -όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας- θα ακολουθήσει η διαδικασία επιδότησης των δικαιούχων.
Ειδικότερα, θα ξεκινήσει η επιδότηση του ενοικίου σε όσους αναζητήσουν άλλη κατοικία, καθώς επίσης, θα γίνει και άμεση καταβολή χρημάτων σε όσους ιδιοκτήτες έχουν μικρές ζημιές στα σπίτια τους που εύκολα αποκαθίστανται, όπως για παράδειγμα οι στέγες.

Στην περίπτωση της εκταμίευσης ποσών επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ή την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που απαιτούν μεγάλο χρόνο εργασιών, εξετάζεται η δυνατότητα απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος των σεισμοπλήκτων.

Ο Δ. Βαρτζόπουλος πρόσθεσε ότι “το υπουργείο Υποδομών προχωρά στην αναζήτηση λύσεων στέγασης γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με τη δημιουργία οικίσκων”.

Τι θα γίνει με τα κατεστραμμένα νοικοκυριά

Για τα θέμα της οικοσκευής που σε πολλά σπίτια έχει καταστραφεί, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί “οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μη κατοικήσιμα σπίτια, άμεσα με την υποβολή του αποτελέσματος του πρωτοβαθμίου έλεγχου θα πάρουν μια προκαταβολή, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τα μέλη της οικογένειας. Αυτό βεβαίως, μαζί με το εφάπαξ ποσό των 580 ευρώ. Εκείνοι των οποίων τα σπίτια είναι κατοικήσιμα, αλλά έχουν βλάβες στην οικοσκευή, με την υποβολή του αιτήματος θα υπάρξει άμεσος επιτόπιος έλεγχος από επιτροπές του δήμου ώστε να αποζημιωθούν”.

Για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων που έχει υποστεί ζημιές, σε πρώτη φάση γίνονται έλεγχοι από αρμόδιο κλιμάκιο της Περιφέρειας, κατόπιν αιτήσεων που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες. Ο κύριος Βαρτζόπουλος είπε ότι “βρισκόμαστε για αυτό το ζήτημα, σε διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να δούμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους επιχειρηματίες. Εντός των ημερών, θα υπάρξουν αρμοδίως ανακοινώσεις”.

Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε ότι “εκείνοι που έχουν μη κατοικήσιμα σπίτια δεν θα πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ που θα λάβουν. Επίσης, ισχύει συνολικάν για τον νομό της Κεφαλονιάς, η αναβολή καταβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου. Επιπλέον, δεν θα καταβληθεί και ο ενιαίος φόρων ακινήτων για το 2014. Παράλληλα, υπάρχει αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, ενώ σχετικές βεβαιώσεις χορηγεί η Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς”.

Τετραψήφιο νούμερο για πληροφορίες

Οι πολίτες θα έχουν σημαντική πληροφόρηση σε ζητήματα που αφορούν τις παραπάνω διαδικασίες, από ενημερωτικό έντυπο, το οποίο αναμένεται να διατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Το 4ψηφιο νούμερο 1135, που τέθηκε σε λειτουργία από χθες και το οποίο λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχει πληροφορίες στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα οποία προέκυψαν μετά τον σεισμό, με την υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα δίνει ενημέρωση και πληροφορίες στον πολίτη.

Αποστολή αλληλεγγύης από τη Ζάκυνθο στο Ληξούρι

Στο μεταξύ, μία νταλίκα με 15 τόνους τρόφιμα, έφτασε το πρωί από τη Ζάκυνθο, στο Ληξούρι.
Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή, κατά την διάρκεια της ποδηλατάδας, που άνοιξε το τριώδιο του ζακυνθινού καρναβαλιού.

Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν, “είμαστε όλοι Ληξουριώτες” και πήραν μέρος 1800 ποδηλάτες. Τα τρόφιμα παρέδωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Ζακύνθου, ‘Ακης Λαδικός, μαζί με εργαζόμενους στον δήμο.

“Επειδή μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, η αλληλεγγύη προς τους γείτονές μας, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον μας. Για τον σκοπό αυτό, κινητοποιήθηκε η κοινωνία της Ζακύνθου, σχολεία, φορείς και πολίτες και συγκεντρώθηκε η βοήθεια για το σεισμόπληκτο Ληξούρι” είπε ο κύριος Λαδικός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εταιρεία μεταφορών και των πλοίων της γραμμής, Ζάκυνθος- Κυλλήνη-Πόρος, προσέφεραν αφιλοκερδώς τη μεταφορά της αποστολής.

Διαβάστε ακόμα:

Κεφαλονιά: 17χρονος έγραψε τραγούδι για τους σεισμούς

Κεφαλονιά: Οι Βρετανοί που ζουν μόνιμα στο νησί δεν το βάζουν κάτω – ”Έχουμε ακόμα ήλιο”!

Κεφαλονιά: Εγκρίθηκαν οι έκτακτες δαπάνες για τους σεισμοπαθείς!

Χρυσοχοΐδης για Κεφαλονιά: “Όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της καταδρομικής επιχείρησης”

Κεφαλονιά: Η φοιτήτρια από την Κρήτη που συγκίνησε τους σεισμοπαθείς – Φωτό!

Πλιάτσικο κι ένταση στην Κεφαλονιά! ΒΙΝΤΕΟ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version