Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Καβάλα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 103η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, και τη μνήμη του πολιούχου Αποστόλου Παύλου.
Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε αρχικά τη δοξολογία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το δημαρχείο όπου τον υποδέχθηκε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης.
Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καβάλας, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με φόντο τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας Βασιλικής Β΄, ενώ νωρίτερα ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων.
Στην προσφώνησή της η δήμαρχος Καβάλας, κατά την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Καβάλας υπογράμμισε, ότι η σημερινή λιτή και σεμνή εκδήλωση, «αποτελεί ηθική ανταμοιβή και έπαινο για την μακρόχρονη και πολυσήμαντη προσφορά σας στην πατρίδα αλλά και στην παιδεία. Τιμούμε το ήθος και το μέτρο που σας χαρακτηρίζει στην άσκηση των καθηκόντων σας. Είναι τιμή για μας να είστε συμπολίτης μας και μάλιστα η ανακήρυξή σας να γίνεται γνωστή εδώ, σε έναν ξεχωριστό χώρο. Εδώ, όπου χτυπά η καρδιά της Χριστιανοσύνης και της Ιστορίας. Εδώ, όπου άλλαξε η μοίρα του κόσμου. Εδώ, όπου συγκρούστηκαν πολιτισμοί και ιδέες. Εδώ, όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, κήρυξε τον θείο λόγο.
Η κ. Τσανάκα τόνισε ακόμα πως η τελετή αυτή έχει έναν ακόμα συμβολισμό, καθώς όπως είπε, «αναδεικνύει τον τόπο αυτό, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενισχύοντας έτσι την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα, για ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO». Ελπίζουμε τον άλλο μήνα στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε με έμφαση η δήμαρχος, «η κοινή συλλογική να ευοδωθεί, η ψηφοφορία των αντιπροσώπων UNESCO να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να προβάλει διεθνώς, ένα ακόμα σημαντικό μνημείο και έναν σημαντικό ιστορικό χώρο».
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «τώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο τρίτος πυλώνας του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος – μετά την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη – είναι η Χριστιανική διδασκαλία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου από την πόλη σας ήταν η “πύλη”, δια της οποίας ο Χριστιανισμός μεταλαμπαδεύθηκε στο ευρωπαϊκό έδαφος, για να διαγράψει ύστερα τη γνωστή λαμπρή και ζωογόνο, για τον όλο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, διαδρομή του».
Πριν απ’ όλα , συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «το έθνος των Ελλήνων υπάρχει, διαχρονικώς, και θα συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλουργεί υπερασπιζόμενο το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας του. Ως προς τούτο δεν νοούνται και δεν συγχωρούνται εκπτώσεις εκ μέρους των Ελλήνων. Πέραν τούτου όμως, η ιερή φυσιογνωμία του Αποστόλου Παύλου και το εδώ πέρασμά του, μας διδάσκει πολλαπλώς. Περιορίζομαι σε δύο, άκρως αντιπροσωπευτικά, διδάγματα. Το πρώτο αφορά την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας, την οποίαν δεν μπορεί να θίξει η επιχείρηση χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας της από την αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα. Αναφέρει λοιπόν ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλιππησίους Επιστολή του: “Ότε εξήλθον από Μακεδονίας, ουδεμία μοι εκκλησία εκοινώνησεν εις λόγον δόσεως και λήψεως ει μη υμείς μόνοι”. Το δεύτερο δίδαγμα αφορά το Χριστιανικό κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Κήρυγμα που από εδώ, την Καβάλα, εξαπλώθηκε όπως ήδη είπα σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε ν’ αποτελεί σήμερα τον τρίτο βασικό πυλώνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ν’ αποδεικνύει ότι επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».
Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καβάλας, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ παραβρέθηκε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος, Βασίλειος Τελίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ