Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Έστρωσαν τραπέζι στα νεκροταφεία στην Κομοτηνή – Ένα έθιμο αιώνων – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ από το Thrakitoday
ΦΩΤΟ από το Thrakitoday

Με τους… νεκρούς γευμάτισαν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος οι κάτοικοι στο Θρυλόριο της Κομοτηνής, αναβιώνοντας για ακόμη μια φορά το ιδιαίτερο αυτό ταφικό έθιμο.

Πρόκειται για ένα τραπέζι ζωντανών νεκρών, οι ρίζες του οποίο χάνονται βαθιά μέσα στο διάβα των αιώνων
ενώ ακόμη και σήμερα διατηρεί αναλλοίωτη τη μορφή του αλλά και τους συμβολισμούς του, που άλλωστε κεντρίζουν και το ενδιαφέρον.

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, οι κάτοικοι του χωριού ετοίμασαν διάφορα εδέσματα ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου ανέλαβε τη διοργάνωση της τελετής. Αμέσως μετά τη λειτουργία οι κάτοικοι πήραν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει και κατευθύνθηκαν στον χώρο των νεκροταφείων ενώ ο ιερέας του χωριού τέλεσε τρισάγιο.

ΦΩΤΟ από το Thrakitoday

“Οι ψυχές επιστρέφουν στον τόπο τους, σύμφωνα με την παράδοση. Εμείς πήγαμε έξω από τα νεκροταφεία και αποχαιρετήσαμε τις ψυχές με ένα τραπέζι” σημειώνει η κα Χρύσα Μαυρίδου πρόεδρος του Συλλόγου, εξηγώντας πως “είναι ένα έθιμο αιώνων. Από το 2001 ξεκινήσαμε ξανά να το αναβιώνουμε και εκ τότε κάθε χρόνο πάμε στα νεκροταφεία και αποχαιρετάμε τις ψυχές. Μιλούμε για τους νεκρούς και τρώμε”.

ΦΩΤΟ από το Thrakitoday

Μάλιστα η παράδοση θέλει το ταξί των ψυχών να ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι και ως εκ τούτοι οι εκδηλώσεις πρέπει μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχουν ολοκληρωθεί. “Ο καθένας φέρνει τα φαγητά του και τρώει ο ένας από τα εδέσματα του άλλου. Πλέον από το 2001 και μετέπειτα δεν χρειάζεται να στείλουμε ούτε καν προσκλήσεις για το έθιμο, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και είναι όλο το χωριό εκεί” τονίζει με νόημα η κα Μαυρίδου μιλώντας στο ThrakiToday.com.

Το έθιμο συμβολίζει τη συνέχεια της ζωής μέσω του θανάτου ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις υλοποιούν σύλλογοι και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Εύβοια: Δημοσιογράφος έπεσε για ψαροντούφεκο και… η ψαριά άφησε τους πάντες άφωνους – Φωτό!

Θεσσαλονίκη: Χαμός στη δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου – Οι ”βόμβες” του εισαγγελέα, το ξέσπασμα του Κούγια και η αποχώρηση του Λεμούσια!

Φθιώτιδα: Σκοτώθηκε ενώ πλησίαζε για να ψεκάσει τις ελιές του – Θλίψη για τον θάνατο του άτυχου αγρότη!

Καρδίτσα: Το ψυγείο κρεοπωλείου έκρυβε ένα πρωτοφανές ανθρώπινο δράμα – ”Αυτό που είδα δεν θα το ξεχάσω ποτέ”!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε