Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

“Έτσι βρήκα το πτώμα του Γραικού” – Αποκαλύψεις στο newsit.gr από τον καθηγητή Τσόκα

“Έτσι βρήκα το πτώμα του Γραικού” – Αποκαλύψεις στο newsit.gr από τον καθηγητή Τσόκα
ΦΩΤΟ INTIME

Ο άνθρωπος που βρήκε το πτώμα και το αυτοκίνητό του Δημήτρη Γραικού μίλησε στο newsit.gr.
Οκτώ μήνες πριν άρχισαν να σχεδιάζουν την επιχείρηση εντοπισμού του.
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλυπτικές εικόνες από την ανασκαφή και τις έρευνες.
Την Τετάρτη θα απολογηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης του εγκλήματος.

Ο γνωστός καθηγητής Εφηρμοσμένης Γεωφυσικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, οποίος έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αρχαιολογικές έρευνες ανά την Ελλάδα – μεταξύ των οποίων και στην Αμφίπολη-  είναι ο άνθρωπος, ο οποίος μαζί με τέσσερις συνεργάτες του, εντόπισε, χθες, με υπερσύγχρονα μηχανήματα ελληνικής πατέντας, το αυτοκίνητο του 59χρονου Δημήτρη Γραικού, μαζί και το πτώμα του, σε κτηνοτροφική μονάδα, στη περιοχή Ανατολικού, του δήμου Δέλτα.

Οκτώ μήνες υπό άκρα μυστικότητα

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε, υπό άκρα μυστικότητα, στο συγκεκριμένο εργαστήριο, το οποίο είναι εξειδικευμένο στις μεθόδους απεικόνισης του υπεδάφους, ζητώντας βοήθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πράγμα που σημαίνει ότι από τότε η αστυνομία ήταν στα ίχνη του δράστη.

“Μας αναφέρθηκε ότι ο στόχος ήταν η ανίχνευση μεταλλικού αντικειμένου, αυτοκινήτου δηλαδή, θαμμένου σε κάποιο βάθος, οπότε σχεδιάστηκε η έρευνα από εμάς. Εμείς δεν ξέραμε πού θα πάμε ακριβώς, δε μας είχαν πει το ακριβές σημείο, μας είχαν πει ποιος είναι ο στόχος, αλλά δε μας είχαν αναφέρει την συγκεκριμένη τοποθεσία. Δεν ξέραμε ούτε τον λόγο της έρευνας, απλώς, κάποιοι συνάδελφοί υπέθεσαν για ποιο λόγο πρόκειται” λέει στο newsit.gr o Γρηγόρης Τσόκας.

Καθυστέρηση λόγω κακοκαιρίας

Αρχικά, έπρεπε να σχεδιαστεί και να οργανωθεί η έρευνα. Να βρεθεί ποια μέθοδος και με ποιους τρόπους θα χρησιμοποιηθεί. Όταν αυτό έγινε, ο καιρός δε στάθηκε σύμμαχος και έτσι, η έρευνα προγραμματίστηκε δυο φορές και άλλες τόσες αναβλήθηκε.

“Η έρευνα επιχειρήθηκε δύο φορές, αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Μας ειδοποίησαν δύο φορές να πάμε στο σημείο, μαζί με την αστυνομία και μετά μας είπαν ότι δεν μπορούμε να πάμε γιατί είχε βρέξει. Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών είχε πλημμυρίσει συγκεκριμένη τοποθεσία” αναφέρει ο Γρηγόρης Τσόκας.

Σε δύο σημεία οι ανασκαφές για το πτώμα

Τελικά, η επιχείρηση έγινε χθες το πρωί και διήρκεσε πέντε ώρες. Οι επιστήμονες «σκάναραν» το υπέδαφος και κατάφεραν να εντοπίσουν δύο σημεία ως πιθανά, στα οποία θα έπρεπε να γίνει ανασκαφή.

“Υποδείξαμε δύο σημεία στην αρχή, ως σημεία τα οποία κρύβουν μεγάλες μεταλλικές μάζες στο υπέδαφός τους. Το ένα σημείο έκρυβε οικοδομικά υλικά (μπετόβεργες) και το άλλο σημείο έκρυβε το αυτοκίνητο του θύματος, όπως μάθαμε μετά. Αφού πραγματοποιήσαμε την έρευνα και την επιτόπου επεξεργασία των δεδομένων και υποδείξαμε τα σημεία, προφανώς, περιμέναμε κι εμείς για να δούμε τι συνέχεια θα είχε η έρευνα” εξηγεί ο Γρηγόρης Τσόκας.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης

Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία γίνονται μετρήσεις στο υπέδαφος και αμέσως μετά, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων αυτών των μετρήσεων, δίνει εικόνα του τι βρίσκεται στο υπέδαφος που έχει ερευνηθεί.

“Χρησιμοποιήσαμε δυο, τρεις μεθόδους για τις οποίες θα μπορούσα να σας πω ότι είναι μέθοδοι ηλεκτρικής και μαγνητικής τομογραφίας του εδάφους. Είναι μέθοδοι με τις οποίες έχουμε εικόνα του υπεδάφους, για να σας το πω πολύ απλά. Στην αρχή παίρνουμε κάποιες μετρήσεις και οι εικόνες προκύπτουν μετά. Δεν βλέπουμε, δηλαδή, το υπέδαφος σε πραγματικό χρόνο. Φανταστείτε ότι κάνουμε κάτι σαν ακτινογραφία του υπεδάφους. Οι εικόνες δεν έδειξαν ένα αυτοκίνητο, φάνηκε ένας μεγάλος μεταλλικός όγκος. Όπως σας είπα, υποδείξαμε δύο σημεία. Δεν κάναμε λάθος. Και τα δύο σημεία ήταν σημεία στα οποία βρίσκονταν μέταλλα” εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας.

Έρευνες με ελληνική πατέντα η οποία εξάγεται

Πολύ σημαντικό είναι ότι τμήμα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα είναι εφεύρεση του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του οποίου προΐσταται ο Γρηγόρης Τσόκας. Δηλαδή, πρόκειται για ελληνική τεχνολογία, η οποία, μάλιστα, σήμερα εξάγεται.

“Χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες τεχνικές. Τμήμα των μεθόδων αυτών έχει αναπτυχθεί από το εργαστήριο το δικό μας, δηλαδή, πρόκειται για ελληνική τεχνολογία, η οποία μάλιστα σήμερα εξάγεται. Εγώ όμως θα ήθελα να αναφέρω και τα ονόματα όλης της ερευνητικής ομάδας, γιατί πρόκειται για άτομα με πολύ υψηλή εξειδίκευση, που έχουν σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη, παγκοσμίως. Από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας ήταν ο δόκτωρ Αλέξανδρος Σταμπολίδης, η δόκτωρ Νεκταρία Διαμαντή, ο δόκτωρ Ηλίας Φήκας και επίσης τις έρευνες βοήθησε ο καθηγητής Τοπογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σπυρίδων Σπαταλάς” λέει ο Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε δεκάδες αρχαιολογικές έρευνες.

Οι ίδια ομάδα πραγματοποίησε και το «σκανάρισμα» στο υπέδαφος του λόφου Καστά στον τύμβο της Αμφίπολης

“Το εργαστήριο, ούτως ή άλλως, συμμετέχει στις έρευνες της Βεργίνας, έχει συμμετάσχει στην Αμφίπολη, συμμετέχουμε σε όλες τις έρευνες των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα, από την Ακρόπολη των Αθηνών μέχρι μέχρι την Σπάρτη, μέχρι την Βεργίνα και την Αμφίπολη. Για τις έρευνες που έγιναν στην Αμφίπολη μπορώ να σας πω ότι τις έχω ανακοινώσει, έχουν δημοσιευθεί και σε διεθνές περιοδικό, υπάρχουν κάποια σημεία ακόμα στα οποία πρέπει να γίνει ανασκαφή και περιμένουμε και από εκεί κάποια αποτελέσματα στο μέλλον” εξηγεί ο ο Γρηγόρης Τσόκας.

Συγκλονιστικές εικόνες από τις έρευνες

Τις εικόνες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.:

Την Τετάρτη θα απολογηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης

Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασε το μεσημέρι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού από τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης.

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ
ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Ο 46χρόνος έμπορος κρεάτων ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη στις 9 το πρωί. Σε ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με τον δικηγόρο του, ισχυρίστηκε πως οι δυο τους είχαν ένα άγριο καβγά, ενώ αρνείται την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο δικηγόρος του κατηγορούμενου για την δολοφονία του 59χρονου επιχειρηματία, Χαράλαμπος Αποστολίδης τόνισε ότι «Έχει κάποια εκδοχή ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η δική του εκδοχή είναι ότι τον επισκέφθηκε στην επιχείριση του, εκεί καβγάδισαν και ουσιαστικά εκεί επήλθε ο θάνατος».

Η υπόθεση παρέμενε γρίφος επί δυόμισι χρόνια για τις διωκτικές Αρχές. Ο Δημήτρης Γραικός από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης είχε εξαφανιστεί το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016. Από την έρευνα των διωκτικών Αρχών προέκυψε ότι τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στο σφαγείο της Χαλάστρας, απ’ όπου αναχώρησε με το αγροτικό του αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του ίδιου και του αυτοκινήτου του, ενώ σίγησε και το κινητό του τηλέφωνο.

Για την υπόθεση είχε καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ο αδελφός του αγνοούμενου κτηνοτρόφου, με την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να προτείνει την αρχειοθέτησή της. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως δεν εγκρίθηκε από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος, τον περασμένο Φλεβάρη, επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εισηγούμενος την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κατά παντός υπευθύνου.

Κατόπιν αυτού, η δικογραφία βρισκόταν τον τελευταίο καιρό στα χέρια ανακρίτριας, η οποία είχε ξεκινήσει νέο κύκλο καταθέσεων και ερευνών, που τελικώς οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Πληροφορίες: Thestival

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις