Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

“Έχει πεθάνει παιδί στην Ελλάδα από τη νόσο που μοιάζει με Καβασάκι”

“Έχει πεθάνει παιδί στην Ελλάδα από τη νόσο που μοιάζει με Καβασάκι”
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Βελτίωση παρουσιάζει η πορεία της υγείας του 8χρονου από τον Πύργο, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, έχοντας παρουσιάσει το φλεγμονώδες σύνδρομο, που συνδέεται με τον κορονοϊό και έχει κοινά συμπτώματα με την νόσο Καβασάκι.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Γαβριήλ Δημητρίου, το παιδί “είχε πάρα πολλά αντισώματα από τον κορονοϊό”.

Για το σπάνιο αυτό σύνδρομο είχε μιλήσει στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, στα μέσα Νοεμβρίου, o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στη χώρα μας έχει ήδη σημειωθεί ο πρώτος θάνατος παιδιού που εμφάνισε το συγκεκριμένο σύνδρομο.

 

Click4More: Αγωνία για τον 8χρονο Γιαννάκη που θέλει να γίνει αστροναύτης – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ρίου

 

Ήταν 16 Νοεμβρίου όταν με απόφαση της κυβέρνησης έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας, με τον κ. Κωνσταντόπουλο να αναφέρει πως η απόφαση αυτή συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση του φλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά στη χώρα μας και ενδέχεται, πέραν του περιορισμού της κινητικότητας των γονέων, η επιτροπή των ειδικών να έλαβε υπόψιν της και αυτήν την παράμετρο.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος από τα 19 παιδιά που είχαν νοσηλευτεί μέχρι τότε με κορονοϊό στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», τα δύο εμφάνισαν το σύνδρομο που μοιάζει με την Καβασάκι και χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Το ένα παιδάκι, μόλις 18 μηνών τα κατάφερε, ωστόσο το δεύτερο ένα 11χρονο παιδί από τη Ρόδο, δεν άντεξε και «έσβησε» στο νοσοκομείο. Το παιδάκι δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τα παιδιά κάτω των 10 ετών νοσούν σε πολύ μικρότερο βαθμό από κορονοϊό, σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, είναι δύσκολο να μεταδώσουν τη νόσο, ενώ η θνητότητα σε αυτές τις ηλικίες φτάνει στο 0,06%. Ωστόσο, τόνισε πως αν και τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την Covid-19, 20 με 30 μέρες μετά, ένα μικρό ποσοστό των παιδιών αυτών παρουσιάζει το φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο μάλιστα «χτυπάει» όλα τα όργανα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι αριθμοί στη χώρα μας δεν είναι ανησυχητικοί, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, ωστόσο ανέφερε πως «μιλάμε για παιδιά και είμαστε πιο ευαίσθητοι και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε». 

«Είναι γνωστό από την Αμερική, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε πολλά περιστατικά ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα, ότι 1 στα 160 παιδιά που έχει νοσήσει από κορονοϊό μπορεί αν κάνει φλεγμονώδες σύνδρομο και το 2-4% καταλήγει. Δηλαδή για κάθε 150 παιδιά που νοσούν χάνουμε 3 έως 5», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις