Site icon NewsIT

Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς στην Ηλεία: «Μπορεί να κρατήσει κάποιες μέρες ακόμη ή και κάποιες εβδομάδες»

07.07.2024 | 19:50
Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς στην Ηλεία: «Μπορεί να κρατήσει κάποιες μέρες ακόμη ή και κάποιες εβδομάδες»

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην Ηλεία. Μέσα σε ένα 24ωρο, σημειώθηκαν δύο ισχυρές δονήσεις 4,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Βαρθολομιό.

Ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (07-07-2024) ήταν όπως εκτιμούν σεισμολόγοι, μετασεισμός του χθεσινού στην ίδια περιοχή, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη Δυτική Ελλάδα και τη Ζάκυνθο, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν ζημιές και τραυματισμούς. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αναμένεται σύμφωνα με τους επιστήμονες να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με δονήσεις μικρότερες σε μέγεθος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγήτης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στο newsit.gr: «ο σημερινός σεισμός (07-07-2024) είναι συνέχεια του χθεσινού. Ουσιαστικά παρουσιάζονται στην Ηλεία αρκετά πολλοί μικρής έντασης σεισμοί οι οποίοι δεν θα τελειώσουν εύκολα. Η διάρκεια των σεισμών μπορεί να κρατήσει κάποιες μέρες ακόμη ή και κάποιες εβδομάδες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι ότι δεν θα φτάσουν πολύ ψηλά σε ένταση. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά το παρακολουθούμε».

Ο σεισμός που εκδηλώθηκε το απόγευμα ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος, μόλις στα 6,3 χιλιόμετρα. Ως επίκεντρο ορίστηκε η περιοχή 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας

Σύμφωνα και με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα, δυτικά, βορειοδυτικά από την Γαστούνη της Ηλείας.

O σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έγραψε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, ότι πρόκειται πιθανόν για μετασεισμική ακολουθία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου του 2024, είχε σημειωθεί σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανατολικά των Στροφάδων που είχε ταρακουνήσει και τότε την Ηλεία. Είχε προηγηθεί, ένα λεπτό νωρίτερα, ασθενέστερη δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε εκείνους τους σεισμούς και στις δονήσεις που καταγράφονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Ζάκυνθο, χωρίς να έχουν προκαλέσει ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το νησί.

Ρεπορτάζ: Έφη Φανάρα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version