Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Εύβοια: Εγκαίνια στην ανακαινισμένη δομή προσφύγων στη Ριτσώνα [pics]

Εύβοια: Εγκαίνια στην ανακαινισμένη δομή προσφύγων στη Ριτσώνα [pics]

Οι σκηνές αντικαταστάθηκαν από οικίσκους, δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι και η ανακατασκευασμένη πλέον δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα Εύβοιας φιλοξενεί 160 οικογένειες σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η ανακαίνιση της δομής έγινε έπειτα από συνεργασία της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των υπουργείων Εθνικής ‘Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων “θα δώσει χαρά και θαλπωρή στις οικογένειες των προσφύγων. Οι εγκαταστάσεις θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των οικογενειών παρέχοντάς τους επίσης πλήρη σίτιση μέσα σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης, υπό την επίβλεψη ιατρών και νοσοκόμων. Παράλληλα, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής εντός των εγκαταστάσεων προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ψυχική ανάταση όλων των προσφύγων”, επισήμανε κατά τα σημερινά εγκαίνια της δομής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιθάλψουμε τους ανθρώπους αυτούς, να τους δώσουμε ένα καταφύγιο και παράλληλα παλεύουμε διπλωματικά ώστε να θεσπιστεί μια βιώσιμη λύση με καταμερισμό των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, βλέποντας σταθερά στην προοπτική τερματισμού του πολέμου που γεννάει την προσφυγιά”, υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.


 
Ο ίδιος παρατήρησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εντείνονται οι προσπάθειες “για την εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος της εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας”. Επίσης, ευχήθηκε στους πρόσφυγες να εγκατασταθούν “σε ένα τόπο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους”. “Πάνω από όλα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις ευχές και τις προσπάθειές μας ώστε να τελειώσουν οι πόλεμοι που είναι και η βασική αιτία της προσφυγιάς, της φτώχειας και της καταστροφής”, κατέληξε.


 
Η δομή στη Ριτσώνα φτιάχτηκε “ξαφνικά τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, μετά το παράνομο κλείσιμο της Ειδομένης, όταν εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας 60.000 πρόσφυγες”, υπενθύμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. “Τότε έπρεπε να διαλέξουμε αν θα αφήσουμε την Ειδομένη και τον Πειραιά να διαιωνίζονται ή αν θα μπορέσουμε να λύσουμε την Ειδομένη και να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το στοιχειώδες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Διαλύοντας την Ειδομένη καταφέραμε δύο πράγματα μέσα στα κακά καμπ, μέσα στα καλύτερα καμπ να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στο να έχουν μία στέγη, έστω και σκηνή, το δικαίωμα του να έχουν φαγητό, και ας μην είναι καλό, το δικαίωμα να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στα νοσοκομεία μας”, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας. Τα κέντρα φιλοξενίας σαν αυτό “έδωσαν τη δυνατοτητα στη χώρα μας να εξασφαλίσει τη δική της εθνική αξιοπρέπεια και να προσφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες τη δική τους αξιοπρέπεια στο βαθμό που μπορούσε, αν πάρει κανείς υπόψη του και τη βαθύτατη οικονομική κρίση που περνάμε”, πρόσθεσε ο ίδιος. Δέσμευση του υπουργείου ήταν ότι τα κέντρα φιλοξενίας “συνεχώς θα βελτιώνονται”. “Νομίζω ότι η Ριτσώνα είναι μια απόδειξη ότι αυτό που είπαμε το κάνουμε”, παρατήρησε.

Ο υπουργός Μεταναστσευτικής Πολιτικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμα μία φορά και στην καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να μην είναι εδώ. Πρόκειται για Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες που θα έπρεπε να είναι ήδη στην Ευρώπη με βάση το σχέδιο της Ευρώπης για μετεγκατάσταση. Η Ευρώπη στο βασικό πυλώνα της λύσης της, τη μετεγκατάσταση, υστερεί επικίνδυνα. Δεν θα πάψουμε αυτό να το λέμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν όλες τις νομικές δυνατότητες να μεταφερθούν στην Ευρώπη”.

Όπως συμπλήρωσε, “κάποια άλλα κράτη της Ευρώπης πάνε να κηλιδώσουν την έννοια της αλληλεγγύης, μιλώντας για ευέλικτη αλληλεγγύη που θα πει ότι αυτοί θα στέλνουν κουβέρτες και εμείς θα κρατάμε τους πρόσφυγες. Εκφράσαμε έντονα την αντίθεσή μας με αυτό. Η αλληλεγγύη για την ΕΕ αποτελεί νομική και όχι θεωρητική έννοια. Η Ευρώπη χρωστάει μετεγκαταστάσεις και αυτές πρέπει να γίνουν”.
 
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Σουλτάν Μοχάμεντ Αλαλί, τόνισε ότι το έργο της ανακαίνισης της δομής στη Ριτσώνα “είναι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την οικονομική κρίση και ανθρωπιστική κρίση και τη συνεργασία με το ελληνικό κράτος. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δηλαδή την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, η χώρα μου βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους Σύρους πρόσφυγες”. Όπως πρόσθεσε, “από την αρχή της συριακής κρίσης μέχρι τώρα τα ΗΑΕ έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων στους Σύρους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο”.


 
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, τόνισε ότι “η υλοποίηση της δομής αυτής έχει για εμάς ιδιαίτερα συμβολική σημασία και η σημασία αυτή αναβαθμίζει την αισιοδοξία μας, αναπτερώνει το ηθικό μας αλλά κυρίως προάγει το μεγάλο όραμα του εθελοντισμού που έχει ανάγκη όχι μόνο η πατρίδα μας αλλά και η διεθνής κοινότητα”.
 
“Η Ελλάδα σημαίνει Ιστορία και Πολιτισμός. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες παρά την κρίση που περνάει”, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Αλ Φαλάχι.
 
Το κάθε ένα κοντέινερ που τοποθετήθηκε στη Ριτσώνα διαθέτει μπάνιο και κουζίνα και φιλοξενεί μία οικογένεια. Επίσης η δομή διαθέτει κοινόχρηστους χώρους, όπως νηπιαγωγείο, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, καθώς και χώρο για αθλητισμό. Εξάλλου, λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κοντινούς προορισμούς.
 
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συνταγματάρχης, Μιχάλης Κλούβας, η δομή θα βελτιώνεται συνεχώς με τα επόμενα βήματα να είναι η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και δεύτερης γεώτρησης (ήδη διαθέτει μία γεώτρηση και γίνεται επεξεργασία του νερού) και η επισκευή ενός παλαιού κτιρίου για διοικητικές υπηρεσίες. Επίσης, προγραμματίζεται η κατασκευή χώρου για αθλοπαιδιές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδότησαν το 90% του συνόλου του έργου. Στη δομή εργάστηκε το προσωπικό του Μηχανικού της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού, που έκανε ισοπεδώσεις, χωματουργικές εργασίες, εκσκαφές και προετοιμασία του χώρου για την υποδοχή των κοντέινερς. Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του παρελθόντος διανοίχτηκαν φρεάτια. Ο χωροταξικός σχεδιασμός έγινε με μέριμνα του Στρατού Ξηράς.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ Κλούβα, αντίστοιχες εργασίες θα γίνουν μεταξύ άλλων και για τη βελτίωση των δομών σε Μαλακάσα και Σχιστό.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε επίσης ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε