Παρασκευή, 23 Αυγ.
35oC Αθήνα

Εύβοια: Λευκός καρχαρίας στα δίχτυα ψαρά με βίντεο που γίνεται viral

Εύβοια: Λευκός καρχαρίας στα δίχτυα ψαρά με βίντεο που γίνεται viral

Ο λευκός καρχαρίας μπλέχτηκε στα δίχτυα και ο ψαράς επέστρεψε στη στεριά στην Εύβοια, με τα κινητά τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά. Το βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Ένας νεαρός λευκός καρχαρίας ήταν το «τρόπαιο» ψαρά στην Εύβοια, με το σχετικό βίντεο, να δίνει τροφή για συζητήσεις στην τοπική κοινωνία, στους χρήστες των social media, αλλά και στους ειδικούς που μιλούν για ένα εξαιρετικά σπάνιο συμβάν στην Ελλάδα. Από όλα τα είδη καρχαριών, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι το είδος που ευθύνεται για τις περισσότερες καταγεγραμμένες επιθέσεις σε ανθρώπους, οι οποίες ξεπερνούν τις 330. Στην Ελλάδα έχουν επίσης καταγραφεί λίγες επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και ο θάνατος ενός 17χρονου που κολύμπουσε σε 100 μέτρα απόσταση από ακτή της Κερατέας Αττικής.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου του 2024 στο παραθαλάσσιο χωριό Πόρτο Λάφια στην Εύβοια, όταν ένας ψαράς εντόπισε έναν νεαρό λευκό καρχαρία μπλεγμένο στα δίχτυα του. Το βίντεο του περιστατικού έχει ήδη αναρτηθεί στα social media, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και συζητήσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο boatfishing.gr πρόκειται ξεκάθαρα για έναν νεαρό λευκό καρχαρία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του – όπως το σχήμα του κεφαλιού, τα μάτια και τα δόντια του – δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με την ταυτότητα του είδους.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άλλα είδη καρχαρία, που μπορεί να μοιάζουν με τον λευκό καρχαρία, δεν διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά δόντια, γεγονός που επιβεβαιώνει την ταυτοποίηση του νεαρού καρχαρία» εξηγούσαν οι ειδικοί.

Ο λευκός καρχαρίας γνωστός και ως σπρίλλιος, μεγάλος λευκός, λευκός θάνατος, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και βάρους μεγαλύτερου των 3.324 χιλιόγραμμων) και ζυγίζει συνήθως μέχρι 2.240 κιλά.

Οι εικόνες και το βίντεο από το συμβάν έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται ευρέως στο διαδίκτυο, προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κοινού.

Ο λευκός καρχαρίας φτάνει σε ηλικία περίπου 15 ετών και μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι και είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει στην κολύμβηση μπορεί να φτάσει τα 56 χλμ/ώρα.

Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, πτερυγιόποδων και θαλασσοπουλιών και θηλαστικών, ερχόμενος πρώτος στην καταγραφή θανάσιμων επιθέσεων σε ανθρώπους.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις