Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο του Ιπτάμενου Ολλανδού που καταγράφηκε στην Κέρκυρα. Η επίμαχη φωτογραφία είναι εντυπωσιακή και η επιστημονική ανάλυση έχει ενδιαφέρον.
Για το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» που καταγράφηκε στην Κέρκυρα έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Χ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Όπως εξηγεί πρόκειται για το φαινόμενο του ανώτερου αντικατοπτρισμού που παρουσιάζεται «σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξηγώντας τι βλέπουμε στη φωτογραφία ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει ότι στην πρώτη φωτογραφία το ιστιοπλοϊκό που διακρίνεται στο βάθος φαίνεται να βρίσκεται στον ουρανό με πορεία αντίθετη του ιστιοπλοϊκού που φαίνεται σε πρώτο πλάνο (είναι το ίδιο).
Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται στη δεύτερη φωτογραφία ευκρινέστερα παρότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε ανοιχτό πλάνο όπου στο βάθος διακρίνονται και τα βουνά της Αλβανίας.
🛥️🛥️ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ “ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ”
✅Σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , τότε παρουσιάζονται… pic.twitter.com/THwOam54yw— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 15, 2024ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κύριος Κολυδάς εξηγεί ότι η φωτογραφία που αναλύει δεν είναι το φαινόμενο «Fata Morgana» γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε παραμόρφωση των ειδώλων.
Στην ανάρτησή του, διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει: «Σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , τότε παρουσιάζονται φαινόμενα ανώτερου αντικατοπτρισμού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.
Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα.
Ένας μύθος για το φαινόμενο αυτό όπου τα είδωλα δεν αλλάζουν μορφή και αυτό περιγράφει και το σημερινό φαινόμενό μας, είναι ο μύθος του ιπτάμενου Ολλανδού. Η καταγραφή του φαινομένου στην Κέρκυρα έγινε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024 από τον κύριο @George_Charonis τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. #Mirage #FlyingDutchman
Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός ήταν μυθικό πλοίο – φάντασμα που πρωταγωνίστησε σε διάφορους ναυτικούς θρύλους της εποχής των Ανακαλύψεων, οι οποίοι έχουν τις περισσότερες φορές βρετανική ή αμερικανική προέλευση. Στις περισσότερες εκδοχές, το πλήρωμά του πέθανε εν πλω στα ανοιχτά του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος έπειτα από μία σφοδρή καταιγίδα στον νότιο Ατλαντικό, με αφετηρία τις Ανατολικές Ινδίες και προορισμό το Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τον μύθο, το πλοίο καταδικάστηκε να μην «πιάσει» λιμάνι μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Έκτοτε προσεγγίζει σκάφη που περνούν απ’ την περιοχή και οι ψυχές του πληρώματος προσπαθούν να μάθουν νέα για τους συγγενείς τους, κάτι που θεωρείται πολύ κακός οιωνός.
Η δημοφιλία του μύθου υπήρξε τόσο μεγάλη, που πολλοί ναυτικοί ήταν σίγουροι ότι τον συνάντησαν σε κάποιο ταξίδι τους, ακόμη και μορφωμένοι αξιωματικοί όπως ο Βρετανός μονάρχης Γεώργιος Ε΄ που είχε υπηρετήσει στο πολεμικό ναυτικό πριν στεφθεί βασιλιάς. Η σύγχρονη επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξή του, αποδίδοντας τις υπερφυσικές βλέψεις σε διπλό αντικατοπτρισμό και αυθυποβολή.