Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Φλώρινα: Τελευταίο αντίο στον σκιέρ που σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα – Τι αποκαλύπτει διασωθείς

Φλώρινα: Τελευταίο αντίο στον σκιέρ που σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα – Τι αποκαλύπτει διασωθείς

Η τελευταία πράξη του δράματος για τους στενούς συγγενείς και φίλους του 36χρονου σκιέρ στη Φλώρινα, με την κηδεία του. Ο άτυχος νεαρός σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία…

Την ώρα που στενοί συγγενείς και φίλοι του 36χρονου Κωνσταντίνου Μόμτση ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, διασωθείς φίλος του, αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια που είπε το θύμα πριν την τραγωδία σε χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, Όταν χιονοστιβάδα παρέσυρε την παρέα των Ελλήνων και σκότωσε τον έμπειρο σκιέρ, με καταγωγή από τη Φλώρινα. Τονίζει πως σε αντίθεση με τα όσα έχουν υποστηρίξει οι Βούλγαροι διασώστες, δεν υπήρχε η απαραίτητη σήμανση και πως ο αδικοχαμένος φίλος του, τηρούσε πάντα τους κανόνες ασφαλείας ευλαβικά.

«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες και πρέπει να το κάνουμε για να συνεχίσουμε να τσουλάμε σε όλη μας τη ζωή μαζί». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του 36χρονου Κωνσταντίνου Μόμτση, του έμπειρου σκιέρ από τη Φλώρινα, που σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου του 2024.

Συναισθηματικά φορτισμένος, ο φίλος και συνοδοιπόρος του 36χρονου, Γίωργος Τσελίδης, αποκαλύπτει στο thesstoday.gr τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το μοιραίο δυστύχημα. «O Κωσταντίνος ξύπνησε ενθουσιασμένος το πρωί, ήθελε τόσο πολύ να ”τσουλήσει”, καθώς για φέτος θα ήταν η πρώτη φορά», περιγράφει ο ένας από τους τρεις φίλους που κατάφερε να επιζήσει από την φονική χιονοστιβάδα.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο 36χρονος σκιέρ που έχασε τη ζωή του ήταν πλέον πιστοποιημένος συνοδός βουνού και γνώριζε σε βάθος το αντικείμενο. Ταξίδευε συχνά σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και του εξωτερικού. Ήταν αρκετά έμπειρος και είχε βρεθεί ακόμα και στο Έβερεστ. Είχε μείνει μήνες στο Νεπάλ και όλη του τη ζωή βρισκόταν σε προορισμούς ορειβατικού τουρισμού.

Σε συνέχεια της περιγραφής του, ο επιζών φίλος, αναφέρει πώς έφτασαν σε ένα βουνό που είχε γεμίσει φρέσκο χιόνι. «Είχε πάρα πολύ κόσμο, η ουρά ήταν τεράστια, βάζανε όλοι μπότες εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα από τον εξοπλισμό», αναφέρει. Θυμάται χαρακτηριστικά έναν άντρα στο χιονοδρομικό να είναι γεμάτος χαρά και να λέει, «τι μέρα θα είναι αυτή σήμερα!», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει πως ήταν η κατάλληλη ημέρα για να κάνει κάποιος σκι.

Όπως περιγράφει, οι τρεις φίλοι, ανάμεσα τους και ο Κωνσταντίνος έφτασαν στο χιονοδρομικό στις 12:00 το μεσημέρι και ξεκίνησαν κατεβαίνοντας ευκολότερες πίστες, δύο με τρεις φορές, όλοι μαζί. Στην πορεία τους για την μοιραία για τον αδικοχαμένο σκιέρ πίστα, ο άνδρας που βγήκε ζωντανός και είδε τον φίλο μπροστά στα μάτια του να χάνεται από χιονοστιβάδα, μεταφέρει τα τελευταία του λόγια πριν την τραγωδία.

«Είναι ένα μέρος στο οποίο πρέπει να ακολουθούμε κανόνες»

Ο Κωνσταντίνος, όντας έμπειρος σκιέρ και γνώστης του βουνού θεωρούσε πως το πιο σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης κατάβασης είναι η αυστηρή ακολουθία των κανόνων και ο σεβασμός προς το ίδιο το βουνό. «Αυτό είναι το σημαντικότερο και πρέπει όλοι να το ακολουθήσουμε για να συνεχίσουμε να τσουλάμε σε όλη μας τη ζωή μαζί. Είναι ένα μέρος στο οποίο πρέπει να ακολουθούμε κανόνες», ήταν τα τελευταία λόγια του σκιέρ, στην τελευταία τους διαδρομή όπως τα μεταφέρει ο συνοδοιπόρος του, φανερά συγκινημένος.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για μια τέτοια διαδρομή, ο φίλος του απαντά: «Πορεία είχαμε χαράξει και ήταν όλα έτοιμα. Είχαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως τουλάχιστον πιστεύαμε, είχαμε τροφή, νερό και ότι χρειάζεται για να κάνεις μια τέτοια διαδρομή αυτού του τύπου, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα».

Συνεχίζοντας την περιγραφή ο Γιώργος Τσελίδης αναφέρει, πως όταν βρέθηκαν στην κορυφή της πίστας Markujik 3 του Μπόροβιτς στην Βουλγαρία, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως ήταν ο μοναδικός που δεν καταπλακώθηκε και έμεινε εκτός χιονοστιβάδας. Βρισκόταν σε ψηλότερο σημείο χωρίς άμεση ορατότητα. Όπως μας περιγράφει, «Εκεί εγώ δεν έβλεπα. Όταν γύρισα, τους είχε χτυπήσει χιονοστιβάδα, ήταν σοκαριστικό. Ο ένας από τους φίλους μου ήταν τραυματισμένος και φώναζε».

Δεν είχε απαγορευτικό η πίστα

Στην ερώτηση για το εάν η πίστα στην οποία έγινε το μοιραίο είχε απαγορευτικό λόγω καιρού, ο Γιώργος αποκαλύπτει, πως ποτέ δεν μπήκανε σε απαγορευμένη πίστα, τουλάχιστον όσο κατάλαβαν, γιατί ήταν και άλλοι εκεί, διαψεύδοντας τα όσα έχουν ισχυριστεί οι Βούλγαροι διασώστες και οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου.

«Όλοι οι άλλοι δεν ήξεραν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Εγώ ο ίδιος ξεκίνησα από τις 10:00, νωρίτερα δηλαδή από του άλλους και έκανα αυτή την πίστα κανονικά. Παρασύρθηκα βλέποντας τον κόσμο να ανεβαίνει, πήγε ένας, δύο, τρεις… δέκα. Ο κόσμος πήγαινε κανονικά και δεν υπήρχε κάποιος άνθρωπος να τους πει ότι δεν επιτρέπεται να πάει κόσμος εκεί», πρόσθεσε.

«Η πρώτη μου σκέψη μόλις έγινε το κακό και αυτό που με ζόρισε ήταν ότι ξέρω πως ο χρόνος ξεκινάει και τρέχει εναντίον μας. Βλέπω τον Αντώνη που είναι τραυματισμένος και ξέροντας ότι είμαστε μακριά από ένα νοσοκομείο, ήδη υπάρχει πρόβλημα. Τα πρώτα 20 λεπτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα τελεστεί η κηδεία του Κωσταντίνου Μόμτση στις 13:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φλώρινας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις