Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Φωτιά σε Ρόδο και Φθιώτιδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Φωτιά σε Ρόδο και Φθιώτιδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λογγίτσι Φθιώτιδας, Καλύτερη είναι η κατάσταση της φωτιάς στη Ρόδο, ωστόσο το βράδυ της Δευτέρα εκκενώθηκε το χωριό Μαριτσά. Την ίδια ώρα σε ύφεση είναι πλέον η φωτιά τόσο στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, όσο και στα Λαγυνά Έβρου.

Πιο σοβαρή θεωρείται η κατάσταση της φωτιάς στο Λογγίτσι Φθιώτιδας. Οι πυροσβέστες προσπαθούν από χθες το βράδυ να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν η δύσβατη περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς μετέχουν περισσότερα από 25 οχήματα, πάνω από 100 πυροσβέστες και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τη διεύρυνση του μετώπου της πυρκαγιάς και την απειλητική κίνησή της είτε προς την περιοχή της Ανάβρας Μαγνησίας είτε προς την περιοχή του χωριού Νεοχώρι Δομοκού αλλά και ανατολικά προς την περιοχή του χωριού Νεράιδα Στυλίδας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας εγκλώβισαν τη φωτιά μέσα σε μία χαράδρα παρά τις συνεχείς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς, οι στενοί δρόμοι δεν αφήνουν τα πυροσβεστικά οχήματα να κινηθούν εύκολα σε καθοριστικά σημεία και έτσι μετατρέπεται σε Γολγοθά η ανάγκη για ανεφοδιασμό με νερό.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να εργάζονται τόσο τα χωματουργικά μηχανήματα όσο και τα εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Αυτή την ώρα, με τις συνεχείς ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα τα επικίνδυνα μέτωπα έχουν περιοριστεί στη χαράδρα. Στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταφερθεί, από χθες το βράδυ, το σύνολο των δυνάμεων της Φθιώτιδας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις από Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Λιβαδειά και Λάρισα.

Παράλληλα, η εικόνα της φωτιάς στη Ρόδο είναι καλύτερη, παρά το γεγονός ότι από χθες οι πυροσβέστες παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά. Κοντά στο χωριό υπάρχει εστία που δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές με μηχανήματα βρίσκονται στο σημείο. 

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Αργά χθες το βράδυ επέστρεψαν τα σπίτια τους οι κάτοικοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί, για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο δρουν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου, μαζί με τα εναέρια μέσα, να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στα Λαγυνά Έβρου.

Τέλος, στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε – σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά στην Αιγιαλεία αλλά και να αξιολογηθούν τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων.

Πηγή βίντεο: rodiaki.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις