Site icon NewsIT

Φόβοι για 20 νεκρούς ανοιχτά της Σάμου – Με θυελλώδεις ανέμους τους “πέταξαν” σε μία μικρή βάρκα

11.07.2014 | 20:45
Φόβοι για 20 νεκρούς ανοιχτά της Σάμου – Με θυελλώδεις ανέμους τους “πέταξαν” σε μία μικρή βάρκα

- Το ναυάγιο στη Σάμο ακόμη δεν έχει βρεθεί, όπως και τα ίχνη του σκάφους - Συνέλεξαν δύο ακόμη ζωντανούς μετανάστες - Δύο οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, μαρτυρίες για 25 αγνοούμενους στη θάλασσα - Περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού - Τη θλίψη του εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού με ελικόπτερα και σκάφη- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μετανάστες ξεκίνησαν με ένα μεγαλύτερο σκάφος και αργότερα, εν πλω, έγινε η μεταφορά τους σε ένα μικρότερο σκάφος, το οποίο εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών δεν άντεξε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει και οι μετανάστες να βρεθούν στα νερά του Αιγαίου.

Η μεταφορά των πρώτων διασωθέντων σε Χίο και Καρλόβασι

Στο λιμάνι της Χίου μεταφέρθηκαν επτά από τους μετανάστες που διέσωσαν οι άντρες του Λιμενικού, ενώ οι υπόλοιποι έξι από τους 13 που διασώθηκαν αρχικά, μεταφέρθηκαν με πλωτό στο λιμάνι του Καρλοβασίου.

Το ναυάγιο συνέβη 11 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σάμου, ενώ περίπου στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής οι άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να σώσουν δύο ακόμη αγνοούμενους άνδρες μετανάστες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τους διασωθέντες, οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 25

Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν και οι σοροί δύο άτυχων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 20, αφού ο αριθμός των επιβαινόντων στο μοιραίο, όπως αποδείχτηκε, σκάφος είναι περίπου 38, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένας εκ των διασωθέντων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, από όπου αναμένεται η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων, ενώ για άλλη μια φορά γεννάται το μείζον θέμα για το πώς οι δουλέμποροι έστειλαν τους μετανάστες με τέτοιες καιρικές συνθήκες να περάσουν στην Ελλάδα, στέλνοντάς τους στον βέβαιο θάνατο.

Σκάφη, σούπερ πούμα αλλά και τουρκική ακταιωρός

Στο σημείο κατέφθασαν τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος, 4-5 παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα, αλλά και μία τουρκική ακταιωρός, η οποία είχε πάρει άδεια από τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να σπεύσει και να προσφέρει βοήθεια.

Μάζευαν ανθρώπους απ’ τη θάλασσα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsIT, μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 12 άνδρες και μία γυναίκα από τα ελληνικά σκάφη διάσωσης, ενώ ακόμη δύο άνδρες από την τουρκική ακταιωρό, την ώρα που υπάρχουν μαρτυρίες για αρκετούς ανθρώπους που βρίσκονταν στη θάλασσα και ανέμεναν βοήθεια.

Με σούπερ πούμα στη Σάμο οι σωροί των θυμάτων

Οι  δεκατρείς διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο Καρλόβασι, την ώρα που οι σωροί των δύο άτυχων μεταναστών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο σούπερ πούμα στη Σάμο.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους – Δεν έχει βρεθεί ναυάγιο

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διάσωση των υπόλοιπων αγνοουμένων και στις οποίες συμμετέχουν τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα του πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πέντε παραπλέοντα σκάφη.

Της επιχείρησης ηγείται ο επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου, Υποναύαρχος Λ.Σ. Ι. Σέργης

Την ίδια ώρα, δεν έχουν βρεθεί ούτε το σκάφος, αλλά ούτε και ίχνη από το σκάφος, ενώ ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος.

Τη “βαθιά του θλίψη” εξέφρασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Τη θλίψη του για τον χαμό ανθρώπινων ζωών, στο νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών από τη θάλασσα ανοικτά της Σάμου, εξέφρασε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Σύμη που περιοδεύει.

«Παρά το γεγονός» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική».

«Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων», συνέχισε ο υπουργός, «αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των Εταίρων στην αντιμετώπισή του».

«Με εντολή του Πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου» κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσ/νίκη: Αθωώθηκαν οι εργολαβικοί για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ το 2012

Νέα τραγωδία στη Σάμο – Δύο νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μετανάστες από ναυάγιο

Πειθαρχική εξέταση για τη στυγερή δολοφονία στις φυλακές Δομοκού

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες να πιαστεί ο κροκόδειλος – Έχουν βάλει τις δύο παγίδες και… περιμένουν

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version