Τοπικά Νέα

Γαύδος: Άρχισε να μαζεύει το παραγάδι και προσπαθούσε να πιστέψει στα μάτια του – Η ψαριά της ζωής του [pics]

Ο τυχερός ψαρά πήγε στη Γαύδο και έριξε στη θάλασσα το παραγάδι. Λίγο αργότερα αποφάσισε να το μαζέψει...

Ένα μικρό καρχαριοειδές, μήκους 1,5 μέτρου και βάρους περίπου 30 κιλών, έπιασε κοντά στη Γαύδο, επαγγελματίας ψαράς ο οποίος είχε βγει το πρωί για ψάρεμα με παραγάδι. Ο Γιώργος Κριαράς διατηρεί παράλληλα εστιατόριο στο Λουτρό Σφακίων και μετά την απρόσμενη ψαριά, πήγε στο μαγαζί του, μαζί με τον μικρό καρχαρία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών.

“Όλοι μαζεύτηκαν να τον δουν” ανέφερε ο περήφανος ψαράς, ο οποίος μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που αλιεύει καρχαρία, αν και όπως εξηγεί στις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις επρόκειτο για το γνωστό είδος των σαπουνάδων. “Πριν από δύο χρόνια, έπιασα ένα καρχαριοειδές μεγάλο, ήταν πάνω από 1,5 μέτρο και ζύγιζε στα 70-80 κιλά. Αυτός που έπιασα σήμερα ζυγίζει περίπου 30 κιλά, αλλά είναι φαίνεται σπάνιος, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο είδος”, αναφέρει ο κ. Κριαράς.

Ο μικρός καρχαρίας στα χέρια του ψαρά

Οι εικόνες που τράβηξε ψαράς στον Μεσσηνιακό κόλπο

Ένα περίεργο αντικείμενο διέκρινε ο Γιάννης Αθανασόπουλος ταξιδεύοντας με το σκάφος του στην απόλυτη μπουνάτσα του Μεσσηνιακού κόλπου, που μάλιστα αν δεν πρόσεχε, μπορεί και να έπεφτε πάνω του. Ένα ψάρι μήκους πάνω από ένα μέτρο βρισκόταν στην επιφάνεια νεκρό, έχοντας πάνω του αγκίστρια και αρματωσιές.

Ο μεγάλος όγκος του ψαριού του τράβηξε τη προσοχή και γύρισε για να αποθανατίσει φωτογραφικά το «γίγαντα» του πελάγους. Πρόκειται για ένα ψάρι τόνο, ερυθρός ή κόκκινος τόνος (thunnus thynnus) ή αλλιώς όπως είναι γνωστός ως bluefin (γαλαζόπτερος τόνος).

Ανήκει στα προστατευμένα είδη και ψαρεύεται υπό προϋποθέσεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες που έχουν ειδική άδεια σε ορισμένες εποχές. Το συγκεκριμένο ψάρι, πιθανόν να «έσκασε» από την μάχη και παρότι έκοψε το παράμαλλο δεν κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Συνήθως όμως όταν τα ψάρια αυτά πεθαίνουν βυθίζονται και μάλλον μετά από ένα χρονικό διάστημα ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Υπάρχει και η άλλη εκδοχή (και μάλλον επικρατέστερη). Η απαγόρευση που προαναφέραμε αναγκάζει πολλούς ψαράδες να πετάξουν ακόμα και ψόφιο ένα τέτοιο ψάρι στη θάλασσα γιατί αν γίνει έλεγχος από τις λιμενικές αρχές επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα. Έτσι πολλές φορές τόνοι πιάνονται στα παραγάδια και οι ψαράδες απλά κόβουν τη πετονιά και τα πετούν.

Ο νεκρός τόνος στη θάλασσα

Πηγή: boatfishing.gr,  flashnews.gr

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα