Το μήνυμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας συνιστά αναγκαία συνθήκη για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και για να μην επαναληφθούν θηριωδίες του παρελθόντος, εξέπεμψαν οι ομιλητές στην εκδήλωση για την 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που διοργάνωσαν στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημασία της ιστορικής μνήμης σήμερα και στο συνεχιζόμενο έγκλημα». Με αναφορές στη γενοκτονία των Ποντίων και στον κοινό αγώνα για αναγνώριση, ο κ. Σαμουρκασίδης επισήμανε: «Η απαίτηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Τουρκία, δεν συνιστά για τους γενοκτονημένους λαούς μας μία πράξη εκδίκησης, αλλά είναι μία αναγκαία πράξη για την οικοδόμηση σταθερών και ειλικρινών σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.
Γιατί το ζήτημα της αναγνώρισης δεν είναι μόνο συμβολικό, ιστορικό, ηθικό. Είναι ένα αίτημα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σε ένα περιβάλλον διεθνούς ρευστότητας και ανησυχίας, με τις πολεμικές συρράξεις στη γειτονιά μας να αυξάνονται, οφείλουμε να εργαστούμε για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εργαστούμε για την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα επικρατεί ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αμοιβαία κατανόηση και η αλήθεια. Η αναγνώριση και γνώση της ιστορίας, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί προϋπόθεση για τη δέσμευση ότι αντίστοιχες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν, ποτέ ξανά».
ΥΜΑΘ Στ. Κωνσταντινίδης: Τρέψατε τον πόνο σε ευθύνη
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας- Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, απευθύνθηκε στους απόγονους των θυμάτων της γενοκτονίας, στους Αρμένιους της διασποράς, στην κοινότητα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.
«Σε όλους εσάς που μεγαλώνοντας με τις διηγήσεις των φρικτών εκείνων γεγονότων στις αγκαλιές των γιαγιάδων και των παππούδων σας, που διαβάζοντας μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τις μαύρες εκείνες σελίδες της ιστορίας, τρέψατε την κατάρα σ´ ευλογία, το δάκρυ σε κουράγιο, και τον πόνο σε ευθύνη, να μην ξεχαστεί η μνήμη, να μη νικήσει η λήθη, να κρατηθεί ζωντανή η αλήθεια. Κόντρα στη δύναμη του χρόνου, στην προσβλητική προσπάθεια παραχάραξης, στην ταπεινωτική ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Κάνατε όμως και το στίγμα πείσμα και δύναμη προόδου στη φιλόξενη Ελλάδα και γίνατε ένα με τους ανθρώπους αυτού του τόπου, άλλοι πριν κι άλλοι μετά τη μεγάλη τραγωδία», επισήμανε.
«Εμείς οι Αρμένιοι και οι διεθνείς ερευνητές, ισχυριζόμασταν ότι το ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας αποτελούσε θέμα ταμπού για την Τουρκία και το τουρκικό πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο. Αποδείχθηκε ότι σφάλαμε. Στην περίπτωση της Τουρκίας το θέμα αυτό αποτελεί εν τέλει πολιτικό δόγμα, κρατική τακτική και μία πολύ αποτελεσματική λύση για την επικράτηση του τρόμου στις γειτονικές χώρες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Χοβίκ Κασαπιάν, κάνοντας αναφορά στην υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τον χαιρετισμό του πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Tigran Mkrtchyan, απηύθυνε ο επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, Akis Dagazian αναφέροντας ότι η «ατιμωρησία δίνει το θράσος στους θύτες να σχεδιάζουν νέα εγκλήματα και να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερα». Αναφερόμενος στο Αρτσάχ σημείωσε: «Η παντελής απουσία διεθνών κυρώσεων θεωρείται ως μία θέση ισοδύναμη με τη σιωπηρή αποδοχή της βάρβαρης πρακτικής. Ο εκφοβισμός και η υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των θυμάτων ήταν τα πρόσθετα εργαλεία της γενοκτονίας μαζί με τη σωματική βία. Δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο δράσης των εγκληματιών».
«Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μία ανοιχτή πληγή στη συνείδηση όλων μας, όμως είναι μία ακόμη υπενθύμιση της σκληρής πραγματικότητας των ιστορικών πεπραγμένων και είναι καθήκον μας να μην ξεχνάμε ποτέ τις φρικαλεότητες του παρελθόντος και να εργαζόμαστε αδιακρίτως για ένα μέλλον όπου η ειρήνη, η συμφιλίωση και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο θα πρυτανεύουν», ανέφερε η βουλευτής Άννα Ευθυμίου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
«Το αρμενικό ζήτημα πρέπει πλέον να γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Μέχρι τότε σε όλους μας υπάρχει μόνο μία υποχρέωση, να υποκλινόμαστε στη μνήμη των αθώων θυμάτων, να κρατούμε άσβεστη και ζωντανή τη μνήμη τους και συγχρόνως μαζί με τους άξιους συμπολίτες μας Αρμένιους να δίνουμε τη μάχη ώστε το αρμενικό ζήτημα να βρει επιτέλους τη λύση», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε στον δικό του χαιρετισμό: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ενάμιση εκατομμύριο και πλέον εξοντώθηκαν, η αλήθεια όμως είναι πάνω από το σκοτάδι. Οι λίγοι επιζώντες που διασώθηκαν ξαναέστησαν τις ζωές τους σε άλλες χώρες, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στον αρμενικό λαό που μέσα από τα συντρίμμια του μέσα από τις στάχτες του κατάφερε να ανθίσει ξανά στον σύγχρονο κόσμο».
«Σε πείσμα των καιρών οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αλήθεια και την ελπίδα. Χάρη σε αυτές ο αρμενισμός επιβίωσε στους αιώνες. Αυτές μας επιτάσσουν να μη συμβιβαστούμε με τίποτε λιγότερο πέραν της οικοδόμησης μιας μακρόπνοης ειρήνης στις στέρεες βάσεις της αναγνώρισης της γενοκτονίας και της αυτοδιάθεσης του Αρτσάχ», επισήμανε η εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, Άννα Μαρία Αλεξανιάν.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική παρέμβαση από τη Νέα Ευρωπαϊκή Χορωδία «Αγάπη» Περαίας και τη Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Πυλαίας. Ακολούθησε σιωπηρή πορεία προς το Μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και νομικών προσώπων, από γενικούς προξένους και εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας Θεσσαλονίκης.