Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Γιάννενα: Καρέ – καρέ η μεταφορά της σορού του 32χρονου πιλότου και η μοιραία πτήση

Γιάννενα: Καρέ – καρέ η μεταφορά της σορού του 32χρονου πιλότου και η μοιραία πτήση
Intime

Από την αρχή στα Γιάννενα οι ελπίδες ήταν σχεδόν μηδαμινές. Το θαύμα δεν έγινε κι ο 32χρονος πιλότος που αγνοείτο από την περασμένη Κυριακή (31.01.2021) βρέθηκε τελικά νεκρός μέσα στα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους του.

Στις χιονισμένες πλαγιές του όρους Μιτσικέλι στα Γιάννενα άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ εντόπισαν τη σορό του 32χρονου Ιρακινού χειριστή και πήραν μαζί του το δρόμο της επιστροφής.

Λόγω του δύσβατου του εδάφους και των καιρικών συνθηκών η διαδικασία της μεταφοράς του άτυχου χειριστή του του μικρού αεροσκάφους, τελικώς, αποφασίστηκε να γίνει από τα πεζοπόρα τμήματα της 5ης ΕΜΑΚ κι όχι με τη συνδρομή ελικοπτέρου.

Οι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ παρέδωσαν τη σορό στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι φωτογραφίες του Intime καταγράφουν καρέ – καρέ το δύσκολο έργο της μεταφοράς του 32χρονου αεροπόρου στις χιονισμένες κορυφές του Μιτσικελίου, όπου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος.  

Υπενθυμίζεται ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίστηκαν, χθες το απόγευμα, από ένα canadair και ένα super puma που συμμετείχαν στις έρευνες.

Δύο πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων βρέθηκαν στο σημείο.

Αναμένεται η νεκροψία τις επόμενες ώρες, για να φανεί αν ο ο θάνατος του πιλότου ήταν ακαριαίος…

Γιάννενα: Η τελευταία βόλτα πριν το πτυχίο

O 32χρονος πιλότος χάθηκε στις 12.28 το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής (31.01.2021) απ΄ τα ραντάρ. Αυτή ήταν και η τελευταία του επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης το αεροσκάφος θα έκανε μια βόλτα πάνω από τα Ιωάννινα χωρίς να προσγειωθεί και θα επέστρεφε στην Κοζάνη.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν έτσι σε μια χαράδρα μεταξύ των χωριών Μηλιωτάδες, Ανθρακίτης και Καβαλλάρι, πάντα στο Ανατολικό Ζαγόρι, καθώς κάτοικοι και κυνηγοί ανέφεραν πως άκουσαν για τελευταία φορά την μηχανή από το μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Όμως οι κακές καιρικές συνθήκες δεν έδωσαν τη δυνατότητα από την πρώτη ημέρα στα πληρώματα ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας, να χτενίσει την περιοχή από χαμηλό ύψος. Ο εκπαιδευόμενος χειριστής ανήκει στην φουρνιά των Ιρακινών σπουδαστών που βγαίνουν πιλότοι στη Μακεδονία και στη συνέχεια στελεχώνουν τις εθνικές αερογραμμές της χώρας τους, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα και για την Ιρακινή αεροπορία στρατού.

Στην Κοζάνη και την Καβάλα υπάρχει μια απ’ τις τρεις καλύτερες αερολέσχες (σχολή πιλότων) σ’ όλη την Ευρώπη, που έχει μάλιστα υπογράψει και σύμβαση με την Iraqi airways, τον εθνικό αερομεταφορέα του Ιράκ, με έδρα το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις