Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου πιθανότατα εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από την κακομεταχείριση τα τελευταίο χρόνια.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία γιου ηλικιωμένης, η οποία κατέληξε στο Γηροκομείο στα Χανιά μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Την άφησαν αβοήθητη με αιμορραγία για 3 μέρες, μέχρι που πέθανε» αναφέρει στο neakriti.gr.
«Η μητέρα μου όταν μπήκε εκεί μέσα περπατούσε κανονικά και τέσσερις μήνες μετά βρέθηκε δεμένη με καταστολές, την ξεκάνανε και εκείνη και τους υπόλοιπους ηλικιωμένους».
Τα παιδιά της άτυχης γυναίκας δεν είχαν επικοινωνήσει μαζί της για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας έτσι άγνοια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε η μητέρα τους: «Από την στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε. Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι μας κοροϊδεύαν. Μου έλεγαν ότι η μητέρα μου έχει ουρολοίμωξη, ότι ανέλαβε ο γιατρός και άλλα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μητέρα του κ. Χουρδάκη είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, όπως αναφέρουν μάρτυρες, δεν είχε όμως την κατάλληλη περίθαλψη και βοήθεια. Της έδεσαν έναν επίδεσμο στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις της, και μετά από τρεις ημέρες αβοήθητη, με αιμοραγία, έφυγε.
«Μετά από το θάνατό της, όταν πήγε ο αδερφός μου, δεν τον άφησαν να την δει, μέχρι να την ντύσουν. Αυτό που διαπίστωσα εγώ, κατά την κηδεία, όταν αφαιρέθηκαν τα λουλούδια από πάνω της, είδα τις μελανιές και τους επιδέσμους στα χέρια της».
«Με χτυπούσαν αλύπητα»
Εφιαλτικές είναι και οι εμπειρίες 76χρονου που σημάδεψαν τα γηρατειά του, βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του ίδιου και άλλων ηλικιωμένων και καταστάσεις που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους.
Ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγος του Ελένη, μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους, είναι γροθιά στο στομάχι. «Νεκροταφείο» αποκαλούσαν οι ίδιοι το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βατόλακκο, ένα χωριό του δήμου Πλατανιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης κάνει σήμερα τον σταυρό του που κατάφερε να επιβιώσει από το κολαστήριο, όπως ο ίδιος λέει. Χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του, ξεσπά, άλλοτε δοξάζει το θεό που κάποιοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.
Είχε την ατυχία να μπει προσωρινά ευτυχώς στη δομή, λόγο της απαραίτητης υποβολής της συζύγου του σε εγχείριση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Τα παιδιά του, εργαζόμενα, με βαρύ πρόγραμμα, ήταν δύσκολο να τον κρατήσουν κοντά τους για φροντίδα κι έτσι αποφάσισαν από κοινού να φιλοξενηθεί στην εν λόγω μονάδα. Κατέβαλαν όλη τη σύνταξη του 76χρονου, συνολικά 800 ευρώ, ενώ πλήρωναν από την τσέπη τους και τα φάρμακα του, το κόστος των οποίων ανερχόταν στα περίπου διακόσια ευρώ.
«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα» είπε στο neakriti.gr κ. Χρήστος Δερμιτζάκης.
Ο κ. Χρήστος κάθε τόσο τηλεφωνούσε στη σύζυγο του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας».
Στις εκκλήσεις του συζύγου της, η κ. Ελένη Δερμιτζάκη όσο διάστημα προετοιμαζόταν για την επέμβαση, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Τηλεφωνούσε όμως στη διεύθυνση της μονάδας και επέμενε να φροντίσουν τον άνθρωπο της. «Σε κάμποση ώρα με έπαιρνε πάλι. Ελένη με δέσανε. Ρωτούσα: Γιατί δέσατε τον άντρα μου; Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».
Οι οδυνηρές μνήμες φέρνουν δάκρυα θλίψης και οργής για τα βασανιστήρια, την κακομεταχείριση, τον υποσιτισμό, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής: «Δίπλα στην είσοδο με είχαν κάτσει και με είχαν δέσει για να μην κουνιέμαι. Στο χώρο που μας έκαναν μπάνιο, ήταν στοίβα οι πετσέτες από προηγούμενους ασθενείς, βρεγμένες. Λέω ρε παιδιά με αυτές θα σκουπιστώ; Αν σου αρέσει μου έλεγαν. Αν δε σου αρέσει τα παράπονα σου στη διευθύνουσα» είπε ο κ. Χρήστος που ξαπλωμένος σε ένα φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού του πια, μέσα στη θαλπωρή, θυμάται τον εφιάλτη του.
Στα 76 του χρόνια όσα βίωσε το εφιαλτικό εκείνο τρίμηνο θα τον ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής του: «Έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Κι όταν τους έλεγα ότι πεινάω μου απαντούσαν «αυτά είναι ,δεν έχουμε άλλο». Για πρωινό μας έφερναν σκέτο τσάι ή γάλα και μας έπιανε κόψιμο. Τέτοια πείνα δεν είχα ζήσει ξανά» έλεγε ο κ. Χρήστος, χωρίς να προλαβαίνει τις σκέψεις του.
Μια μέρα που η σύζυγος του τον επισκέφθηκε, αφού πια είχε εγχειριστεί και πριν τον πάρει ξανά κοντά της, διαπίστωσε ιδίοις όμασι την απάνθρωπη μεταχείριση, όχι μόνο προς τον άντρα της, αλλά προς όλους τους ηλικιωμένους.
Έδιναν στον καθένα… μισό αυγό!
Όπως είπε η κ. Ελένη: «Του έφεραν να φάει άθλιες φακές μέσα σε ένα μικρό μπολάκι σαν αυτό που ταΐζω τα γατιά και μισό αυγό! Όταν ρώτησα πού είναι το άλλο μισό αυγό, μου είπαν πως θα το δώσουν σε άλλο τρόφιμο. Ευτυχώς, βρέθηκε εκεί μέσα κάποιος που πουλούσε κουλούρια και τυρόπιτες και όταν του έδωσα να φάει έτρωγε σαν λιμαγμένος»!
Ο κύριος Χρήστος ήταν ενενήντα κιλά όταν μπήκε στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, με μόλυνση από τις ακαθαρσίες, είχε μείνει πενήντα.
Οι φωνές των ηλικιωμένων αντηχούν ακόμη στα αυτιά του ζευγαριού
«Βοήθεια, παιδί μου, γιε μου, φώναζαν οι γυναίκες» είπε η κ. Ελένη. Οι δε θάνατοι ήταν τόσο συχνοί όσο και ακατανόητοι. «Εκεί μέσα είναι κολαστήριο δεν είναι ίδρυμα. Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο για μπάνιο, έβλεπες τα φέρετρα, στη σειρά. Λέω ρε παιδιά τι συμβαίνει; Πέθανε ο ένας, πέθανε ο άλλος, τι γίνεται;» ρωτούσε ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και φοβόταν πως ερχόταν και η δική του σειρά.
Άνθρωποι ρυτιδιασμένοι και αδύναμοι, πλην όμως αξιοπρεπείς, πήγαν ελπίζοντας πως θα τύχουν της φροντίδας που τους πρέπει. Πολλοί έσβησαν αβοήθητοι και οι πιο τυχεροί απομακρύνθηκαν εγκαίρως.
Η μακάβρια λίστα
Σύμφωνα με το flashnews.gr, η μακάβρια λίστα για την οποία κατηγορούνται οι υπεύθυνοι είναι μεγάλη.
(Ημερομηνία θανάτου – Ηλικία – Τόπος γέννησης)
- 26/9/2009: 80χρονος (Σφακιά)
- 25/1/2015: 83χρονη (Χανιά)
- 30/6/2016: 82χρονη (Χανιά)
- 7/8/2016: 80χρονος (Μεσσηνία)
- 13/8/2016: 86χρονη (Αγ. Βασίλειος Ρεθύμνου)
- 28/3/2017: 84χρονη (Ρέθυμνο)
- 28/12/2017: 90χρονη (Χανιά)
- 13/2/2018: 90χρονος (Χανιά)
- 24/7/2018: 83χρονος (Τοπόλια Χανίων)
- 31/7/2018: 67χρονος (Χανιά)
- 1/10/2018: 93χρονος (Κρυονερίδα Χανίων)
- 14/2/2019: 78χρονη (Χανιά)
- 15/6/2019: 85χρονη (Κάντανος)
- 4/7/2019: 88χρονος (Κίσαμος)
- 9/7/2019: 83χρονη (Χανιά)
- 24/8/2019: 90χρονη (Χανιά)
- 8/12/2019: 94χρονος (Χανιά)
- 31/1/2020: 74χρονος (Χανιά)
- 14/2/2020: 95χρονη (Αγ. Βασίλειος Ρεθύμνου)
- 23/5/2020: 85χρονη (Λουσακιές Κισάμου)
- 8/6/2020: 61χρονη (Καρές Αποκορώνου)
- 10/8/2020: 93χρονος (Μουρνιές Χανίων)
- 22/8/2020: 89χρονη (Σκεπαστή Ρεθύμνου)
- 8/9/2020: 93χρονη (Πλατανιάς Χανίων)
- 25/9/2020: 90χρονος (Μυρθιό Ρεθύμνου)
- 12/11/2020: 76χρονη (Θεσσαλονίκη)
- 10/12/2020: 85χρονη (Φουρνές Χανίων)
- 18/1/2021: 58χρονος (Περβολάκια Κισάμου)
- 3/3/2021: 86χρονη (Ιταλία)
- 27/3/2021: 81χρονος (Χανιά)
Επιπλέον οι επτά συλληφθέντες, σύμφωνα με την δικογραφία, κατηγορούνται και για 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν «από εξωτερικά αίτια και ανεξαρτήτως της θέλησής τους».
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την δικογραφία, προκύπτουν και από τις συνθήκες που επικρατούσαν στον οίκο ευγηρίας με ευθύνη και των επτά, και οι οποίες συνοπτικά και μεταξύ άλλων, αφορούν στα εξής:
- Δεν παρείχαν κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους
- Δεν παρείχαν την δέουσα ενυδάτωση με υγρά
- Δεν παρείχαν την απαραίτητη ποσότητα αναλώσιμων και των αναγκαίων για την υγειινή και καθαριότητα των φιλοξενούμενων
- Προέβαιναν σε πλήρη ακινητοποίηση ηλικιωμένων καθόλο το 24ωρο στις κλίνες τους ή σε αναπηρικά αμαξίδια με χρήση ιμάντων περίδεσης
- Προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των ηλικιωμένων με χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών
Σε ότι αφορά στον ιδιαίτερο ρόλο που κατηγορούνται πως διαδραμάτιζαν οι επτά, μεταξύ άλλων:
Η 67χρονη ιδιοκτήτρια «κατείχε διευθυντική και καθοδηγητική σχέση έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο επι παντός επιστητού. Φρόντιζε να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό, η δική της έμπνευσης και αρχιτεκτονικής μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης….»
Η 43χρονη συνδιαχειρίστρια της ΜΦΗ φέρεται πως «φρόντιζε να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης….»
Ο 50χρονος ιατρός – υγειονομικός υπεύθυνος της μονάδας «διαδραμάτιζε στην τέλεση των ανωτέρω πράξεων και παραλείψεων κεντρικό ρόλο….» καθώς όπως αναφέρεται εκτός του ότι δεν ασκούσε τα καθήκοντά του ως υγειονομικός υπεύθυνος, εξέδιδε «εικονικά και δη ψευδή επι της ουσίας Ιατρικά Πιστοποιητικά Θανάτου….»
Ο 70χρονιος ψυχίατρος, πέραν της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του, όπως αναφέρεται, «προέβαινε την συνταγογράφηση πληθώρας ισχυρών ψυχιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων, τα οποία χρησιμοποιούταν στην συνέχεια με υπερδοσολογία για να καταστεί εφική η χημική καθήλωση των φιλοξενουμένων.
Οι δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών όπως και ο 42χρονος διοικητικός υπάλληλος – νοσηλευτής, φέρονται συνολικά πως «φρόντιζαν να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης…» ενώ κατά περίπτωση οι δύο νοσηλεύτριες φέρονται να προέβαιναν σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές σε βάρος των ηλικιωμένων, και ο 42χρονος πως υπο την καθοδήγηση της ιδιοκτήτριας, « έλεγχε τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων «έτσι ώστε να μη δύνανται οι συγγενείς να έχουν άμεση πρόσβαση και αντίληψη για την υγεία και την κατάσταση των ηλικιωμένων».
Εκτός από τις εξελίξεις αναφορικά με την απολογία των επτά που έχουν συλληφθεί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τι θα κάνουν οι δικαστικές αρχές με τα άλλα 29 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στην δικογραφία της αστυνομίας.
Συνεχίζει τη λειτουργία του
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι η μονάδα παραμένει ανοιχτή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργούν και χθες έλεγχο, χωρίς να διαπιστώνεται οτιδήποτε μεμπτό.
Δεκάδες, ωστόσο, είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις αναφορικά με τους τακτικούς ελέγχους που λέγεται ότι διενεργούνταν ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους, αλλά κυρίως ως προς την άγνοια των ελεγκτικών μηχανισμών. Σήμερα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, το πρωί, οι πρώτοι από τους επτά συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια Χανίων, ενώ ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να κλείσει το Σάββατο (12/2).