“Τα Μνημόνια παράγουν ύφεση, λιτότητα, ανεργία και φτώχεια και θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία γιατί οι πολίτες έχουν ήδη χρεοκοπήσει” είπε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και σημείωσε: “Οταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει το Μνημόνιο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Τι άλλαξε στις επιλογές της κυβέρνησης και δεν είναι και σήμερα κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα; Απολύτως τίποτε”.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης διαμαρτυρήθηκε γιατί το ΕΚΘ “αποκλείστηκε” από τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με εκπροσώπους φορέων της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως είπε, η Β. Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια” στην ανεργία και οι εργαζόμενοι έχουν “χρεοκοπήσει”.
Αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, χαρακτήρισε “έγκλημα” την εκκαθάριση εν λειτουργία και ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στον εισαγγελέα και θα ζητήσει να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων τόνισαν ότι η κατάσταση των εργαζομένων στη Β. Ελλάδα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο. Η ανεργία αυξήθηκε, πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αδυνατούν να παρέμβουν λόγω έλλειψης προσωπικού (σε πολλούς νομούς είναι δύο ή ένας) και υποδομής (δεν διαθέτουν αυτοκίνητα για να μετακινούνται και να κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις).
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος είπε ότι Σερραίοι εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά στη Βουλγαρία, επειδή τα μεροκάματα είναι υψηλότερα. Στη Ροδόπη γίνεται “πλιάτσικο” στα κλειστά εργοστάσια και οι μηχανές μεταφέρονται στη Βουλγαρία, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός. Στον Βόρειο Εβρο, οι κάτοικοι πηγαίνουν για αγορές στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εβρου Απόστολος Γκιγκούδης. Στο νομό Ημαθίας δεν έγινε καμιά επένδυση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Ταχματζίδη. Στους νέους της Κοζάνης, η ανεργία είναι 75%, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Αθανάσιος Κολιόπουλος. Στα υψηλά ποσοστά της “μαύρης” εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Γιώργος Μαλέας. Η Φλώρινα έχει αφεθεί στην τύχη της, διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπύρος.
Αναλυτικά στοιχεία έδωσαν, επίσης, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Γιαννιτσών, Δράμας, Ξάνθηςκαι ο αντιπρόεδρος του Πανεργατικού Κέντρου Έδεσσας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Αγγελος Πράτσας επεσήμανε ότι η κοινωνία του νομού “σπαράσσεται” για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές και άσκησε κριτική στους διαφωνούντες για τις μορφές των κινητοποιήσεων τους, λέγοντας ότι πρέπει να είναι στο πλαίσιο του νόμου.
Με βάση τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων η ανεργία στη Β. Ελλάδα έχει ως εξής: Θεσσαλονίκη (πολεοδομικό συγκρότημα) 36%, Γιαννιτσά 56%, Δράμα 50%, Ροδόπη 46%, Σέρρες 42-46%, Ξάνθη 40%, Εβρος 40%, Κοζάνη 38%, Καστοριά 35-40%, Φλώρινα 38% (80% στους νέους), Βέροια 35-36%, Εδεσσα 35%, Χαλκιδική 35% τον χειμώνα και 20% το καλοκαίρι.
Την Πέμπτη, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη θέση των εργαζομένων.
Διαβάστε ακόμα:
Καταδίωξη στην Αθηνών – Πατρών για τη σύλληψη δύο καταζητούμενων κακοποιών
Η Χρυσή Αυγή έκλεισε τα σύνορα στην Κακαβιά – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Βενζίνη για μετακινήσεις μόνο… στις αρχές του μήνα για τους ελεγκτές στην Κεντρική Μακεδονία
Αργολίδα: 60χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα τον αδερφό του στην πλάτη!