Συγκεκριμένα, έχει να κάνει με την ψηφιακή προβολή του αρχείου, του Μουσείου Παπαναστασίου, του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου και των Σπηλαίων Κάψια, μέσω των νέων τεχνολογιών και με την ολοκλήρωση του έργου, το πλούσιο αρχειακό υλικό των μνημείων θα είναι στη διάθεση ερευνητών και στο ευρύ κοινό.
Βασικός στόχος του έργου αυτού, είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιοποίησης και η τεκμηρίωση του υλικού, σύμφωνα με παγκόσμια αποδεκτά πρότυπα, καθώς και η ανάπτυξη, μιας κατάλληλα δομημένης και οργανωμένης διαδικτυακής δομής, για την ηλεκτρονική προβολή και ελεύθερη ανάκτηση των αρχείων από κάθε πολίτη.
Απώτερος σκοπός είναι η προστασία του περιεχομένου των αρχειακών τεκμηρίων από τη φθορά του χρόνου, αλλά και η ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής σημασίας των αρχείων αυτών, μέσα από την παροχή πρόσβασης στα αρχειακά τεκμήρια, με χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Τα οφέλη για τους πολίτες είναι, βελτιωμένη ποιότητα πληροφοριών και πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό, ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες τοπικού ή και κεντρικού επιπέδου, πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό να προσφερθούν εκτός δικτύου, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων αποστάσεων, δυνατότητα προσπέλασης πολλαπλών υπηρεσιών μέσω ενός μόνο σημείου πρόσβασης, εξοικονόμηση πόρων από μετακινήσεις που τώρα πια δεν κρίνονται αναγκαίες, ταχεία και ποιοτική εξυπηρέτηση καθώς και επικοινωνιακή προσέγγιση κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά με τη χρήση πολυγλωσσικών εφαρμογών.
Βασική συνιστώσα του έργου αποτελεί και η κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων, μέσα από την ανάπτυξη προσβάσιμων από αυτούς εφαρμογών και υπηρεσιών, για το διαδίκτυο και τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης τους σε πληροφοριακά συστήματα.
Η δημοτική αρχή έκρινε σημαντικό, να δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και με το έργο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στο δήμο Τρίπολης να βρεθεί στην πολιτιστική πρωτοπορία της ψηφιακής εποχής, δημιουργώντας ένα χώρο διαρκούς διάδρασης και διαβούλευσης του επισκέπτη, με το ψηφιακό πολιτιστικό υλικό που θα προκύψει.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος – Επιχείρηση της πυροσβεστικής
Εύβοια: Αγέλη λύκων κατασπάραξε 30 πρόβατα! Τρόμος στους κτηνοτρόφους της περιοχής
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit