Τοπικά Νέα

Η Μόρια φέρνει το προσφυγικό ξανά στο προσκήνιο – Στέλνουν πλοία και ΜΑΤ μετά τη νύχτα – κόλαση στο hot spot

- Αγώνας δρόμου για να ξαναστηθεί το hot spot της Μόριας που καταστράφηκε σε ποσοστό 60% από τα επεισόδια της Δευτέρας
- Καταστράφηκαν 50 οικίσκοι και 40 με 50 σκηνές
- 3.000 έως 4.000 μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό της Μόριας
- 1.000 άνθρωποι θα φιλοξενηθούν σε πλοίο – Θα σταλεί και δεύτερο αν χρειαστεί
- Με C-130 στη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ, συνολικά 45 άτομα
- Σάλος από τη φωτογραφία του ΑΠΕ πως μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν και τραυμάτισαν χθες σε τρεις γυναίκες

Η Μόρια και γενικότερα η Λέσβος ήταν “καζάνι του έβραζε” εδώ και πολλούς μήνες με αφορμή το προσφυγικό. Και τη Δευτέρα (19.09.2016) μετατράπηκε σε «γη του πυρός». Η ένταση είχε κάνει την εμφάνισή της από το πρωί, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως αποκαλύπτει με φωτογραφικό ντοκουμέντο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις γυναίκες. Είχε προηγηθεί πορεία κατοίκων που ζητούσαν την αποσυμφόρηση του νησιού.

Όλα αυτά ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες, είχαν στοιβαχτεί στο hot spot της Μόριας, που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει 2.000 ανθρώπους, αλλά εκεί βρίσκονταν σχεδόν 4.000. Το φιτίλι της οργής δεν άργησε να ν’ ανάψει. Η φήμη πως επίκεινται μαζικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ήταν η αφορμή. Αλλά ήταν αρκετή για να βάλει φωτιά στο κέντρο κράτησης.

Συμπλοκές ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, μανάδες να τρέχουν ξυπόλυτες να φύγουν με τα παιδιά τους στην αγκαλιά τους, πατεράδες που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν το hot spot για να περάσουν μια νύχτα στην ύπαιθρο.

Το 60% του κέντρου καταστράφηκε από τη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας (19.09.2016) μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν. Περισσότεροι από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν πάνω από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Επίσης, η πυρκαγιά κατέστρεψε γύρω στις 40 – 50 σκηνές.

Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η φωτιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου το μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μυτιλήνη ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας. Πολλά ήταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν στη νύχτα κόλαση που έζησε η Μόρια. Το Politico έχει άρθρο με τίτλο «Τροπή σε φυγή χιλιάδων μεταναστών από φλεγόμενο προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα». Όπως αναφέρει τη δημοσίευμα, αστυνομική πηγή δήλωσε στο AFP ότι περίπου 3.000 έως 4.000 μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό της Μόριας, ενώ οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Φημολογείται μάλιστα, σημειώνει ο αρθρογράφος, ότι η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε εσκεμμένα, ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες στον εν λόγω καταυλισμό.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφερόμενο στην κριτική που έχει ασκηθεί από τις ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπου επικρατεί συνωστισμός και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας υπέγραψε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας. Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει και στη ναύλωση δεύτερου πλοίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, γίνεται αγώνας δρόμου για να ξαναστηθεί το hot spot της Μόριας. Από το πρωί της Τρίτης (20.09.2016) συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από τη φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και στηθούν οι σκηνές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό.

Την Τετάρτη, θα μεταφερθούν στο νησί και επιπλέον 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Σημειώνεται, ότι οι σκηνές έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.

Όλα καλά κι όλα ωραία…

Τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο, μετέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες!

«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στις ελληνικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το συνωστισμό που παρατηρείται στα hot spot στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των μεταναστών, η ίδια εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρηση των hot spot και αφορούν στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και στην προώθηση στην ενδοχώρα, όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ης Μαρτίου.

Εξάλλου, ερωτηθείσα κατά πόσο οι ελληνικές αρχές απορροφούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι χρηματοδότησης. Ο ένας αφορά την απευθείας χρηματοδότηση ΜΚΟ, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τη μετανάστευση και ο άλλος τη χρηματοδότηση κρατικών οργανισμών. «Βοηθούμε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους» υπογράμμισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία στις αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων.

Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:

– Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.

– Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.
Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

– Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.

– Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.

Πολιτική αντιπαράθεση

Τα όσα γίνονται στη Λέσβο προκαλούν και πολιτικές αντιδράσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο ΑΠΕ, απάντησε στη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου πως συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους. Μετά την αποκάλυψη πως ανάμεσα σε αυτούς ήταν και μέλη της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις γυναίκες, ο Νίκος Τόσκας επεσήμανε πως «μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο» και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

Για συμπόρευση στελεχών της ΝΔ με την ακροδεξιά στη Λέσβο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ότι «σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά” ο δήμαρχος της Λέσβου, Χρήστος Γαληνός, κατήγγειλε ότι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθοδηγούν μέλη της Χρυσής Αυγής και συμπαρίστανται σε ακροδεξιούς κύκλους που υποδαυλίζουν τα επεισόδια στο νησί».

«Παρόμοια συμπαράσταση εξέφρασε δημόσια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου, μόλις ένα 24ωρο πριν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει, ότι το ίδιο έπραξε και η ΝΟΔΕ Λέσβου που στήριξε τις κινητοποιήσεις εκδίδοντας ανακοίνωση γεμάτη με ψεύδη και ακροδεξιά ρητορική. Η Κουμουνδούρου επισημαίνει, ότι μερικές μέρες νωρίτερα, ο Αλ. Κουτσαντώνης, τοπικό στέλεχος της ΝΔ, καλούσε τους κατοίκους του νησιού στη συγκρότηση ομάδας κρούσης ενάντια στη «μουσουλμανοποίηση της Λέσβου».

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ να δηλώσει πως δεν ανέχεται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτή του η δήλωση όμως μένει κενό γράμμα, όσο κρατά στάση ανοχής απέναντι σε τέτοιες ενέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον ακροδεξιό σκύλο χορτάτο», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα