Βασική αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν, σύμφωνα με τον Κώστα Κυριακόπουλο, η αμέλεια όσων έκαιγαν υπολείμματα από την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αφού δεν είχαν φροντίσει να λάβουν προληπτικά μέτρα.
Ειδικά τις τρεις ημέρες που εκδηλώθηκαν οι δεκάδες πυρκαγιές στην Ηλεία, έπνεαν ισχυροί άνεμοι, που ευνοούσαν την επέκταση της φωτιάς και όπως αναφέρει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, «είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κώστας Κυριακόπουλος, οι πυροσβεστικές διατάξεις προβλέπουν, πως όταν κάποιος βάζει φωτιά σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασική έκταση, για να κάψει υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, πρέπει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, η ύπαρξη ενός ραντιστικού μηχανήματος εφοδιασμένου με νερό, ώστε να επιχειρηθεί η κατάσβεση σε περίπτωση εξάπλωσης της φωτιάς, καθώς και η επί τόπου παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων.
Περιγράφοντας ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα όσα συνέβησαν ειδικά το διήμερο 28 και 29 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 34 πυρκαγιές, τονίζοντας ότι «ήταν το χειρότερο που μπορούσαμε να πάθουμε, αφού θα έπρεπε να διατεθούν τουλάχιστον 34 πυροσβεστικά οχήματα».
Φυσικά όπως λέει ο Κώστας Κυριακόπουλος «ήλθαμε αντιμέτωποι και με δύσκολες καταστάσεις, αφού μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε ήταν κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας».
Τα ίδια συνέβησαν και στις 18 Φεβρουαρίου, όπου σε μία ημέρα εκδηλώθηκαν 26 φωτιές, πάλι από αμέλεια. Μάλιστα, όπως τονίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα προηγούμενα δύο χρόνια, δηλαδή το 2014 και το 2015, είχαμε περισσότερα καμένα στρέμματα την χειμερινή περίοδο, από ότι το καλοκαίρι».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ