θα διευκρινιστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και η διαδικασία σύνταξης του φακέλου διεκδίκησης. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, «η δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού τρένου αποτελεί στρατηγικής σημασίας όραμα για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πλέον όλες οι προσπάθειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση». Ο αντιπεριφερειάρχης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του διεθνούς συμποσίου με θέμα «Τρένο, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, τόνισε: «είδαμε το συμπόσιο και ως μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε την προσπάθεια που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, με την συνεργασία του ΟΣΕ». Η προσπάθεια αυτή, όπως λέει ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, «γίνεται μέσω της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, όπου στις ράγες του ιστορικού τρένου η περιφέρεια οραματίζεται ένα σύγχρονο τρένο, ως ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας».
Η περιφέρεια συμμετείχε στο διεθνές συμπόσιο έπειτα από πρόσκληση του καθηγητή Bernd Scholl του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο καθηγητής Bernd Scholl έθεσε χρονοδιάγραμμα δράσεων και ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν από κοινού από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να φθάσει στις Βρυξέλλες ο φάκελος διεκδίκησης για το τουριστικό τρένο της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Σχετικά με το συμπόσιο, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι είχε ως στόχο να προσελκύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια συζήτηση για τη διερεύνηση της δυνατότητας επαναλειτουργίας τμημάτων ή ολόκληρου του ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου κατ’ αρχάς για τουριστική χρήση, τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του έργου, καθώς και τη δυνατότητα ένταξής του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Αναφερόμενος στη διάσκεψη που θα γίνει στη Ηλεία, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι «κομβικό σημείο θα αποτελέσει και η αδελφοποίηση με τους σιδηροδρόμους Albula και Bernina της Ελβετίας, ώστε να “εκμεταλλευθούμε” την εμπειρία τους και να υλοποιήσουμε από κοινού την μεγάλη πρόκληση για την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο». Σημείωσε, ακόμα, ότι πως με την καθοδήγηση αυτών των δύο φορέων θα ξεκινήσει η διαδικασία για υποβολή αίτησης ένταξης των δύο ιστορικών γραμμών της Δυτικής Ελλάδας, του Οδοντωτού Διακοπτό – Καλάβρυτα και του τμήματος Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.