Θρήνος στην Ηλεία για τον θάνατο του Γιάννη Σεφερλή. Οι τελευταίες διακοπές στο αγαπημένο του Κατάκολο…
Ένα πνεύμα ανήσυχο, λάτρης της ιστορίας, του πολιτισμού και της φωτογραφίας της Ηλείας, ο Γιάννης Σεφερλής έφυγε χθες (26-08-2020) από τη ζωή ευρισκόμενος στο αγαπημένο του Πόρτο Ράφτη. Μόλις την περασμένη Δευτέρα αποτύπωνε τις – τελευταίες του όπως έμελλε – εικόνες από το επίσης αγαπημένο Κατάκολο που πέρασε στις καλοκαιρινές του διακοπές.
Ο Γιάννης Σεφερλής γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Ήταν συνταξιούχος Πολεοδόμος με ειδικότητα στον Τουρισμό. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και Αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας του Πανεπιστήμιου της Μπολόνια, αρχικά ως Επιστημονικός συνεργάτης και στην συνεχεία ως Επίκουρος Καθηγητής, αλλά επέστρεψε σύντομα στην Ελλάδα.
Μεταξύ των άλλων διατέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και εμπνευστής και Πρόεδρος των φορέων «Πολίτες της Ολυμπίας» και του Διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου Ειρήνης και Πολιτισμού (Δ.Ο.Κ.Ε.Π.), στο όποιο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ευαισθησία του για την Αρχαία Ολυμπία, δεν του επέτρεπε να κατασκευάζει κτίρια στην σύγχρονη πόλη, έτσι από το 1985 και μετά, κατάφερε σχεδόν το σύνολο των κατασκευών, μεταξύ αυτών και τρία ξενοδοχεία 4 αστέρων και ένα 5 αστέρων – να γίνουν από τον ίδιο, πάνω στο λόφο του Δρούβα, στα εγκαταλειμμένα από τον περασμένο αιώνα παλιά Ολύμπια, που δεν έχουν άμεση σχέση με τον Αρχαιολογικό χώρο.
Λάτρεψε τη φύση, τη φωτογραφία και τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, τον οποίο ερεύνησε με πάθος από τα φοιτητικά του χρόνια. Στα θέματα αυτά έκανε στη διάρκεια της ζωής του, πολλές διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφίας, με σημαντικότερη αυτή στην Γκαλερί «Αθηναΐς», υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., με θέμα «Αλφειός… από τις πηγές μέχρι την Ολυμπία…» με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, περίοδο κατά την όποια είχε αναλάβει και την Τουριστική Προβολή της Δυτικής Ελλάδας.
Τα τελευταία έξι χρόνια ζούσε μόνιμα στο Πόρτο Ράφτη και επισκεπτόταν πολύ συχνά τα πάτρια εδάφη. Στις τελευταίες του δράσεις ήταν και η ίδρυση στο διαδίκτυο, της ομάδας με τίτλο «Ανατολική Αττική. Ανακαλύψτε τη μαγεία της φύσης και τον Πολιτισμό της» με πάνω από 6.000 μέλη, με την όποια έκαναν τακτικές «αποδράσεις» με ξεναγήσεις, σε διάφορα μέρη της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο.
Πηγή: ilialive.gr