Site icon NewsIT

Ημαθία: Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν θησαυρό αμύθητης αξίας – Βίντεο με τα αρχαία νομίσματα και τα εργαλεία

13.09.2024 | 11:27
Ημαθία: Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν θησαυρό αμύθητης αξίας – Βίντεο με τα αρχαία νομίσματα και τα εργαλεία

Έναν αρχαιολογικό θησαυρό έκρυβαν αρχαιοκάπηλοι στην Ημαθία, οι οποίοι είχαν καταφέρει και είχαν εντοπίσει δεκάδες αρχαία νομίσματα και σπάνια αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας. 

Ύστερα από έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα ακόμα και από την αρχαϊκή εποχή στα σπίτια τριών ατόμων. Δύο εξ αυτών συνελήφθησαν – πρόκειται για έναν 34χρονο Έλληνα και μία 40χρονη Βουλγάρα – ενώ ο τρίτος (55 ετών ημεδαπός και σύζυγος της αλλοδαπής) ταυτοποιήθηκε και περιλαμβάνεται στην ίδια δικογραφία.

Συνολικά, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα αρχαία αντικείμενα που προέρχονται από αρχαίες ταφές αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (500-150 π.Χ.), όπως επίσης 142 χάλκινα νομίσματα και μία χάλκινη πόρπη ζώνης που χρονολογούνται από τα κλασικά έως τα οθωμανικά χρόνια (400 π.Χ. – 18ο αι.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, όλα τα παραπάνω αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεωρούνται ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας.

Αρχαιοκάπηλοι στην Ημαθία

Ακόμη, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν δύο βιβλία, πέντε ανιχνευτές μετάλλων με τα παρελκόμενα τους και δύο φορητούς πομποδέκτες. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τη σύλληψη του τρίτου κατηγορούμενου συνεχίζονται.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version