Τοπικά Νέα

Ιωάννινα: Το ΕΜΠ για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του τιμά το Μέτσοβο

«Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ε.Μ.Π.», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέτσοβο η Πολυτεχνειακή Κοινότητα, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 180 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος.

Ήταν μια εκδήλωση σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τους ευεργέτες του Ιδρύματος, τον Νικόλαο Στουρνάρη, τον Μιχαήλ Τοσίτσα, την Ελένη Τοσίτσα, τον Γεώργιο Αβέρωφ και τον Δημήτριο Θωμαϊδη, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας, «ήταν αυτοί, που πρώτοι πίστεψαν στην αναγκαιότητα των εφαρμοσμένων επιστημών, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Στόχος της εκδήλωσης, πέραν της ανάδειξης της προσφοράς των Μετσοβιτών ευεργετών του Ε.Μ.Π., ήταν όπως είπε ο πρύτανης, η ενίσχυση αυτής της συλλογικής μνήμης του Πολυτεχνείου, ως προς το κομβικό για την ιστορία του ζήτημα των ευεργεσιών. Παράλληλα, τόνισε, πως έμπρακτο δείγμα της βαθιάς ευγνωμοσύνης του Ιδρύματος αποτελεί το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, που ιδρύθηκε το 1993 και από τότε έχει αναπτύξει συστηματικά ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στην προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος. «Δεν επιθυμούμε να υπάρχει μια “μουσειακή σχέση” του Ιδρύματός μας, με τις ρίζες και την ιστορία του. Αντίθετα, στόχος μας είναι η πολυσχιδής δράση στο πλευρό της ηπειρώτικης κοινωνίας, διατηρώντας και αναπτύσσοντας τους βαθείς δεσμούς μεταξύ του Ε.Μ.Π. και της Ηπείρου, και ιδιαίτερα του Μετσόβου», σημείωσε ο κ. Γκόλιας.

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επικαιροποίησε τα μηνύματα των ευεργετών καιτόνισε: «Η Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, βαθιάς και επίμονης κρίσης, εδώ και αρκετά χρόνια. Το ξεπέρασμα της κατάστασης αυτής δεν είναι εύκολο. Κομβικό στοιχείο της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση είναι η τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές καινοτομίες, μια σύγχρονη εκδοχή των απόψεων και του οράματος των Μετσοβιτών ευεργετών. Το Ε.Μ.Π. συμβάλλει ενεργά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στην παραγωγή καινοτομίας στη χώρα. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του και με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του φιλοδοξεί, 180 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και τη βελτίωση των προοπτικών των μελλοντικών της γενεών».

Ο καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, έκανε εκτενή αναφορά, «στη συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του Ε.Μ.Π.», επισημαίνοντας ότι είχαν υιοθετήσει το Πολυτεχνείο. Οι Μετσοβίτες ευεργέτες, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «έπαιξαν ένα πεντακάθαρο σημαντικό προοδευτικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Την ενίσχυσαν στην επιστημονική και την τεχνική υποδομή, για την βιομηχανική επανάσταση στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό της, έπαιξαν ένα σαφέστατο προοδευτικό ρόλο». Όπως ανέφερε, το συνολικό ποσό που έδωσαν οι Μετσοβίτες ευεργέτες ανέρχεται στις 2.500.000 δραχμές, ποσό συγκρίσιμο με τους προϋπολογισμούς του τότε ελληνικού Κράτους.

Παράλληλα, ο κ. Καλιαμπάκος έκανε μια επισήμανση-σύγκριση που αφορά τις ευεργεσίες τότε και στις διαφορές με τις σημερινές χορηγίες. «Υπάρχει σημαντική διαφορά στα κίνητρα, στο μέγεθος ακόμη και στη στάση των ίδιων των ευεργετών», είπε και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πέραν της υστεροφημίας και της φιλοπατρίας, οι χορηγίες καθοδηγούνται με τους νόμους του μάρκετινγκ ή χειρότερα από τους νόμους των φοροαπαλλαγών. Παράλληλα, τόνισε πως
οι ευεργεσίες δεν αφορούσαν ένα ενδεικτικό ή αντιπροσωπευτικό ποσόν από την περιουσία τους, «αλλά ήταν η περιουσία τους, ήταν όλα» και άποψη μεγέθους, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτά που δίδονται σήμερα, σε επίπεδο δωρεών.

Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο, έρευνα με θέμα: «Η άποψη της κοινής γνώμης για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας δύο χρόνια μετά».

Όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Δαμίγος, πρόκειται για μια πανελλαδική έρευνα που έγινε σε ένα δείγμα 350 νοικοκυριών. Όπως εξηγεί, ήταν στην πραγματικότητα μια επαναληπτική έρευνα εκείνης που έγινε και το 2015. Βασικός της στόχος είναι να εκτιμήσει αφενός ποια είναι η επιθυμία αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας σήμερα στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου να αποτιμήσει και αυτή την επιθυμία αναστήλωσης, με κάποιους οικονομικούς όρους.

Ο κ. Δαμίγος επισημαίνει πως το αποτέλεσμα της έρευνα δείχνει δύο πράγματα: «Το ένα είναι ότι συνολικά μέσα στην ελληνική κοινωνία η επιθυμία για την αναστήλωση δεν έχει μεταβληθεί και αυτό είναι ίσως το πιο συνταραχτικό εύρημα, αν αναλογιστεί κάνεις ότι έχουν περάσει δύο χρόνια, όπου η χώρα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από την κρίση, μάλλον βαθύτερα έχει μπει. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς είναι μια μάχη με τον χρόνο, δηλαδή, από οικονομικής πλευράς η εκτιμώμενη αξία είναι χαμηλότερη. Όμως ακόμη και με αυτά τα μεγέθη, τα μειωμένα σε σχέση με το 2015, το έργο αποδεικνύεται κοινωνικά επωφελές με δεδομένο ότι το κόστος της αναστήλωσης είναι 7 φορές μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει».

Στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Μ.Π., χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, βουλευτές των Ιωαννίνων, ο δήμαρχος Μετσόβου, ενώ συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, δήμαρχοι και πολλοί Μετσοβίτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα