Ιόνιο

Κέρκυρα: Μοιράστηκαν οι «κορδέλες» της Παναγιάς στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Μανδουκίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάζεται σήμερα ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Κέρκυρα, ενώ σε πολλές εκκλησίες αναβίωσε το χριστιανικό έθιμο του μοιράσματος της κορδέλας της Παναγιάς.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων με τις Κερκυραίες να στολίζουν τον επιτάφιο της Παναγιάς με εκατοντάδες κόκκινες και άσπρες κορδέλες. Οι κορδέλες μοιράζονται στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, για να φέρουν υγεία και καλοτυχία σε κάθε σπιτικό.

Στη πόλη της Κέρκυρας, το έθιμο αναβιώνει στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Μανδουκίου. Ένα μικρό εκκλησάκι που πρωτοκτίστηκε το 18ο αιώνα και μετά από μία μεγάλη φωτιά το 1750, κάηκε, αλλά ξανακτίστηκε παίρνοντας τη σημερινή του μορφή. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, τον 19ο αιώνα την εκκλησία λειτουργούσαν οι Παργινομαντουκιώτες, Ηπειρώτες από την Πάργα, που διώχθηκαν από τους Τούρκους στην Κέρκυρα. Ο ναός παραχωρήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στην ενορία του Αγ. Ιωάννου Λάζου Μανδουκίου το 1952.

Από νωρίς χθες το απόγευμα εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που έσπευσαν στην εκκλησία να προσκυνήσουν και να ακολουθήσουν τη μεγαλειώδη λιτανεία του επιταφίου της Παναγιάς, που συνοδεύεται από τον ιερό κλήρο, τις φιλαρμονικές του τόπου και τα μεγάλα πανύψηλα λάβαρα που κρατούν οι πιστοί για να πάρουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης. Το έθιμο συμβολίζει την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους.

Το προσκύνημα του Επιταφίου και της εικόνας της Παναγιάς διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. «Φημολογείται ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να φωτογραφίσουν την θαυματουργή εικόνα και αυτό συμβαίνει μόνο όταν η Παναγία θα το επιτρέψει» λένε οι γυναίκες της εκκλησιαστικής επιτροπής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, σε όλη την Κέρκυρα, μοιράζεται το «γιορτινό πρόσφορο». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τσουρεκάκι, που παρότι είναι νηστίσιμο, η γεύση του είναι μοναδική καθώς γίνεται ιδιαίτερα αισθητός ο γλυκάνισος και το ούζο που κρύβει μέσα του.

Η γιορτή της Παναγιάς στην Κέρκυρα ολοκληρώνεται με εκατοντάδες πανηγύρια που αναβιώνουν σε όλο το νησί και κρατούν τουλάχιστον τρεις μέρες.

 

Ιόνιο
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ιόνιο: Περισσότερα άρθρα