Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Ζάκυνθος: Κρίσιμο 48ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό – Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους

Ζάκυνθος: Κρίσιμο 48ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό – Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους

– Τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018) η Ζάκυνθος “χτυπήθηκε” από σεισμό 6,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
– Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναθεώρησε την ένταση της σεισμικής δόνησης και κάνει λόγο για 6,8 βαθμούς
– 48ωρη επιφυλακή όλων των υπηρεσιών για τους μετασεισμούς στο νησί
– Ματαιώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
– Συγκλονιστικές εικόνες και αφηγήσεις

Η Ζάκυνθος εξακολουθεί να αγωνιά, 24 ώρες μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του νησιού παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς οι μετασεισμοί είναι δεκάδες και συνεχείς.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις επιστημόνων, όπως ο Ευθύμης Λέκκας, ότι αναμένεται ισχυρός μετασεισμός έως και 5,8 R δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Από την ώρα της “κύριας” δόνησης, τα ξημερώματα της Παρασκευής (01:54 – 26.10.2018), σύμφωνα με τους πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί:

Οι ισχυρότεροι ήταν: 4,9 – 4,7 -4,6 – 4,5 Ρίχτερ, όλοι τους το απόγευμα.

Πιο δυνατός, πιο ισχυρός

Οι σεισμολόγοι αναθεώρησαν προς τα πάνω το μέγεθος της κύριας σεισμικής δόνησης, κάνοντας λόγο για 6,5 Ρίχτερ, από 6,4 που είχαν δώσει σε αρχικό στάδιο.

Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί, παρά μόνο σε τέσσερα άτομα παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, χωρίς να υπάρξει ανάγκη νοσηλείας τους.

48ωρη επιφυλακή

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω του μεγάλου σεισμού που “χτύπησε” το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018).

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονυσίου.

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εάν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών της Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα του αντισεισμικού σχεδιασμού στο νησί. Οι υλικές ζημιές κρίνονται μικρής έκτασης για το  μέγεθος του σεισμού.  Επίσης, οι μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, δεν στέκονται ικανές να επηρεάσουν τη λειτουργία του.

“Κοριοί” παρακολούθησης…

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) θα εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, καθώς, επίσης, σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο – μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας – στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Ματαιώσεις, παρατάσεις, ανακοινώσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σημειωτέον σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.

Ζάκυνθος: Ο καιρός το Σάββατο (27.10.2018)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται το Σάββατο, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Το χρονικό του σεισμού

Ο σεισμός έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο. Ήταν, όμως, τόσο δυνατός που βγήκαν όλοι στους δρόμους. Το επίκεντρο ήταν 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στο νησί από το 1953!

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και βουή!

Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στoν προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Ο σεισμός είχε τέτοια ένταση που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Πάτρα, όπου σύμφωνα με τα foititikanea.gr φοιτητές και στις φοιτήτριες που μένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, βγήκαν από τα δωμάτιά τους. Έγινε επίσης αισθητός στον Πύργο, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμη και στην Αττική.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.

Τέλος, μαρτυρίες από το χτύπημα του Εγκέλαδου αναφέρθηκαν από κατοίκους σε Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, αλλά και στην Τουρκία.

Ιόνιο Τελευταίες ειδήσεις