Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Ήπειρος: Επίγειος παράδεισος σε μπλε και πράσινο φόντο – Ταξίδι στη λίμνη Ζηρού που μαγεύει

Ήπειρος: Επίγειος παράδεισος σε μπλε και πράσινο φόντο – Ταξίδι στη λίμνη Ζηρού που μαγεύει

Είναι ένας υδάτινος μικρός παράδεισος. Είναι ένα ανόθευτο ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Για τα χωριά και τις κωμοπόλεις που τον περιβάλλουν είναι το σημείο αναφοράς, ο θρύλος και ο μύθος του τόπου. Είναι το «μυστικό» που πρέπει να το ανακαλύψεις. Είναι, η λίμνη του Ζηρού.

Στον νομό της Πρέβεζας, ανάμεσα από τις κωμοπόλεις Φιλιππιάδα και Λούρος, βρίσκεται ο βιότοπος του Ζηρού, περιοχή άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία και την λαϊκή παράδοση του τόπου. Η ονομασία προέρχεται από το σλαβικό «οζερό» που σημαίνει λίμνη.

«Είναι ένα σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νίκος Καλαντζής δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου Ζηρού .Πριν από χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Καλαντζής, υπήρχε εκεί, λιμναίο σπήλαιο το οποίο κατέρρευσε και δημιουργήθηκε η λίμνη, η έκταση της οποίας καλύπτει περίπου 520 στρέμματα στην μέση στάθμη. Το βάθος της, φτάνει τα 53 μέτρα και η περίμετρος της όχθης τα 3 χιλιόμετρα.

Η λίμνη ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμος Ζηρού, ο οποίος ανήκει στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, ασχολείται επισταμένως για την προστασία του βιότοπου, με συχνές βυθομετρήσεις και δειγματοληψίες νερού, ενώ έχει αναδείξει ένα δίκτυο μονοπατιών, γύρω από την όχθη και μέσα στο δάσος. Μάλιστα η δυτική πλευρά της λίμνης είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura. Για τους λάτρεις της φύσης, τους περιπατητές, μονοπάτια προσφέρουν την μέγιστη απόλαυση καθώς ο Δήμος με κονδύλια ΕΣΠΑ τα έχει συντηρήσει, ενώ παρέχει και πυροπροστασία.

Σπουδαία είναι και η ορνιθοπανίδα της περιοχής με πολλά είδη πουλιών να βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ενώ λόγω της γειτνίασης με τον ποταμό Λούρο θα συναντήσουμε και βίδρες.

Η λίμνη, απλώνεται ανάμεσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς και σε πυκνό δάσος, ενώ έχει σχήμα που από ψηλά, θυμίζει μάτι. Πριν από αρκετές δεκαετίες στη λίμνη Ζηρού λειτουργούσε παιδόπολη, πολλά κτήρια της οποία έχουν πλέον αναδειχθεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μέχρι πριν δύο χρόνια, στον χώρο γίνονταν εκδηλώσεις και συναυλίες, οι οποίες όπως λέει ο Δήμαρχος σταμάτησαν λόγω του κορονοιού.

Η λίμνη Ζηρού, «γεννήθηκε» πάνω σε ρήγμα. Τα στοιχεία που δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περειφεριακός προϊστάμενος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Ευάγγελος Νικολάου, είναι αποκαλυπτικά για το γεωλογικό φαινόμενο που μαγεύει τον επισκέπτη. Όπως αναφέρει πρόκειται για «μια διαδικασία διάλυσης ασβεστολίθων, σπηλαιωδών μορφών, που κατέρρευσαν και ακολούθησε η βύθιση τους.

Στη σημερινή εικόνα συνέβαλαν και τεκτονικοί παράγοντες, καθώς βρίσκεται πάνω σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης όλων των γεωλογικών δομών της Ιόνιας ζώνης». Ο κ. Νικολάου εξηγεί, ότι «η στάθμη της λίμνης, είναι η αποκάλυψη του καρστικού υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ,της περιοχής, δηλαδή, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά, τον υδροφόρο της ορεινής περιοχής που βρίσκεται γύρω και πάνω από αυτήν. Ο πυθμένας της λίμνης κατεβαίνει κάτω από την θάλασσα».

Το νερό της λίμνης έχει δυο εξόδους διαφυγής πλευρικά και ρέει υπόγεια προς δύο πηγές, μια δυτική προς Ριζοβούνι και μια ανατολικά προς Παντάνασσα, για να φτάσει στον ποταμό Λούρο.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου, είναι ότι το νερό είναι καλής ποιότητας, δεν υπάρχουν δείκτες ρύπανσης, γεγονός που καθιστά τον βιότοπο μοναδικό.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις