Στην παραλαβή των μελετών για δύο εμβληματικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων και το παραλίμνιο μέτωπο προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρώτη αφορά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου και η δεύτερη την ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία της παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή «Μάτσικας».
«Συζητάμε σήμερα την παραλαβή δύο μελετών που αφορούν έργα με κοινωνικό πρόσημο. Έργα που εντάσσονται στη φιλοσοφία που υιοθετήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δύο τοπόσημα, η Κεντρική Πλατεία και το παραλίμνιο μέτωπο, αντιμετωπίζονται επιτέλους έτσι όπως θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και πολύ καιρό. Με τον σεβασμό που τους αρμόζει και με γνώμονα την απόδοσή τους στους πολίτες των Ιωαννίνων και τους επισκέπτες του Δήμου μας. Παρεμβαίνουμε με σχέδιο, με όραμα και με συνέπεια για να αναπλάσουμε, να αναβαθμίσουμε και τελικά να παραδώσουμε δύο κοινόχρηστους χώρους που για χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί από λάθος επιλογές», τόνισε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.
Σύμφωνα με το pamepreveza.gr, ο κ. Μανταλόβας στην εισήγησή του σημείωσε πως «η πλατεία Πύρρου αποτελούσε ανέκαθεν τόπο κοινωνικής αναφοράς και ψυχαγωγίας, άμεσα συνδεδεμένο με τις συνήθειες και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας. Μια σύνδεση όμως που χάθηκε, λόγω των άστοχων και ατεκμηρίωτων, επιστημονικά, λύσεων που επιλέχθηκαν στο παρελθόν και οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση και στην καταστροφή και του χώρου αλλά και της σχέσης που δημιουργεί ένας ελεύθερος χώρος με τους κατοίκους».
Στη συνέχεια ο Παύλος Βλαστός, εκ μέρους της ομάδας που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου και του σκεπτικού του γύρω από τη νέα πλατεία που οραματίστηκε και σχεδίασε η ομάδα του.
Όπως τόνισε, η όψη που είχε η πλατεία τη δεκαετία του 1960 ήταν αυτή που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσής τους.
Έτσι, με βασικό στόχο την ενοποίησή της, ενέταξαν σε αυτή το κτίριο της Περιφέρειας το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στον χώρο, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση που δίνει ουσία στην έννοια της ενοποίησης καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων.