Με μία συγκινητική και λιτή εκδήλωση, έγιναν το πρωί, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μονάχου, που αγνοείται από το 1974 στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και κατοχή, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το χωριό Καστρί Θεσπρωτίας.
Ο Βασίλης Μονάχος 21 έτους το 1974, υπερασπίστηκε την Κύπρο υπηρετώντας την θητεία του στην ΕΛΔΥΚ.
Τραγικές φιγούρες στην τελετή, ήταν ο υπερήλικας πατέρας του, Μιχάλης Μονάχος και τα αδέλφια του.
Η εξαδέλφη του αγνοούμενου, κόρη του αδελφού του, Βίβιαν Μονάχου, μίλησε για τον Γολγοθά της οικογένειας επί 45 χρόνια και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας και τον πρόεδρο της κοινότητας Καστρίου, οι οποίοι μετά από αίτημα της οικογενείας ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για την ανεύρεση και παραχώρηση του χώρου τοποθέτησης της προτομής του Βασίλη, «για να θυμίζει σε όλους, τον άδολο πατριωτισμό και την ηρωική θυσία για την πατρίδα» όπως επισήμανε, ενώ συνέχισε: «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι και χαρούμενοι γιατί σήμερα με την βοήθεια του Θεού, αλλά και του Δήμου μας, ένα όνειρο της οικογένειάς μας γίνεται πραγματικότητα. Η θυσία του Βασίλη στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974 ήταν και είναι γνωστή, όμως η επίσημη πολιτεία δεν είχε αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο εικοσάχρονο παλικάρι, που ξεκίνησε από το Καστρί και πιστό στο χρέος και την αγάπη για την πατρίδα έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε – τη ζωή του – για την ελευθερία της Μεγαλονήσου».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, απέδωσε τα εύσημα στον συμπατριώτη του αγνοούμενο που όπως μεταξύ άλλων τόνισε: «ήταν ταγμένος να υπερασπίζεται στην Κύπρο, τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου. …..Λίγοι απέναντι σε πολλούς, μόνοι απέναντι σε έναν ολόκληρο στρατό, πολέμησαν με θάρρος και αυταπάρνηση τιμώντας τις αξίες και τα ιδανικά του λαού μας. Αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν να πολεμούν μόνοι, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας».
Ο κ. Κάτσης επισήμανε πως, ο φάκελος της Κύπρου, αν και για δεκαετίες βρίσκονταν στα υπόγεια της Βουλής, από τον περασμένο Οκτώβρη ήρθε στη δημοσιότητα, λύνοντας επιτέλους μια ιστορική και ηθική εκκρεμότητα, ενώ συνέχισε: «Μέσα από τα στοιχεία που προέρχονται από καταθέσεις και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, βλέπουμε όλα τα εγκληματικά λάθη της χούντας των συνταγματαρχών που οδήγησαν στην προδοσία της Κύπρου, στις τουρκικές θηριωδίες κατά αμάχων και αιχμαλώτων, και τελικά στην παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του νησιού. Αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε, ειδικά σήμερα που οι ακροδεξιοί νοσταλγοί και οι φασίστες επίγονοι, προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορική μνήμη και να ξαναβγούν μπροστά με πρόσχημα το δήθεν καλό της πατρίδας».
Ο κ. Κάτσης υπογράμμισε πως η σημερινή εκδήλωση γίνεται για «για να θυμόμαστε πάντα, ότι πίσω από κάθε ιστορική στιγμή, υπάρχουν πάντα απλοί άνθρωποι, που η ανάγκη και οι αξίες τους, τους μετατρέπουν σε ήρωες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ο τόπος μας γέννησε έναν τέτοιον άνθρωπο». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε πως η η Πολιτεία έχει χρέος να συνεχίσει πιο εντατικά την προσπάθεια της, σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των αγνοουμένων καθώς είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας.
Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής της Ν.Δ Βασίλης Γιόγακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Σουλίου, στρατιωτικές αρχές καθώς και πλήθος κόσμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ