Ήπειρος

Ήπειρος: Το “Μοιρολόι της Παναγιάς” στην Κοπάνη [vid]

"Σήμερα μαύρος Ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται..."

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, την πιο θλιμμένη μέρα της Χριστιανοσύνης, στο χωριό Κοπάνη Ιωαννίνων απο νωρίς το πρωί  το μόνο που ακούγονταν στους δρόμους ήταν το μοιρολόι της Παναγιάς, ένα απο τα πιο όμορφα παραδοσιακά τραγούδια του λαού μας φτιαγμένο για τον Μεγάλο νεκρό, τον Ιησού Χριστό. Σε αυτό περιγράφονται  λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία της Ταφής του Θεανθρώπου.

rol

 

rol

 

rol

 

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων και  αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ηπειρο χάρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού αλλά και στην αγάπη των κατοίκων που  φροντίζουν κάθε χρόνο να  το κρατούν ζωντανό.

 

Τα παλιά χρόνια το Μοιρολόι ξεκινούσε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά τη Θεία Λειτουργία και διαρκούσε όλη τη νύχτα. Απο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, φορώντας  παραδοσιακές στολές, χωρισμένοι σε 3 ομάδες και με κυπριά και κουδούνια, έλεγαν πένθιμα τα “κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής” ,  πόρτα πόρτα, σε όλα τα σπίτια του χωριού, με τους νοικοκυραίους να τους φιλεύουν με αβγά και κουλούρια.

 

rol

rol

Στις 12.00 το μεσημέρι όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού όπου μετά την αποκαθήλωση  και το πέρας της Θείας Λειτουργίας , όλοι μαζί  είπαν για τελευταία φορά το “Μοιρολόι της Παναγιάς”  έμπροσθεν του Ιερού Ναού  και μοίρασαν στους πιστούς το σταυροκάρβελο, που έχει το σχήμα του σταυρού ενώ επάνω του υπάρχουν μικρές προεξέχουσες κόγχες ψωμιού, που αναπαριστούν το στεφάνι του Χριστού. Την ικανοποίησή τους και για τη φετινή αναβίωση του εθίμου εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού,αφού  ολοένα και περισσότεροι ενισχύουν την προσπάθεια και συμμετέχουν στην αναβίωσή του που κρατά ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Πηγή: epirus-tv-news

 

 

Ήπειρος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ήπειρος: Περισσότερα άρθρα