Αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου που επλήγησαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλλε σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ζημιών συνεχίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της, αλλά και των δήμων.
Οι περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι, είναι οι εξής:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, καθολικά οι Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας. Στα Ιωάννινα, ο Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του, καθώς και πολλές περιοχές των Δήμων Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας. Στην Άρτα, περιοχές στους Δήμους Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη. Τέλος, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, πολλές περιοχές των Δήμων Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας.
[read4more]
Σε σημερινές δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, σημειώνοντας πως με τη συνεργασία των περιφερειακών ενοτήτων και δήμων δόθηκαν αρκετές προσωρινές και μόνιμες λύσεις. Όπως τόνισε, υπάρχει συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα, «που πρέπει όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι, όπου μπορούμε, για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».
Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν υπερχειλίσεις σε αρκετούς ποταμούς, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις εργασίες που είχαν προηγηθεί για τον καθαρισμό των τάφρων και για την απομάκρυνση των πλατάνων από συνεργεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Ειδικότερα, για τον Λούρο εξήγησε ότι δεν υπερχείλισε ο ποταμός, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κωμόπολη προκλήθηκαν από φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο βουνό.
«Ζητήσαμε τη συνδρομή του υπουργείου για να κάνουμε αποκαταστάσεις και λόγω χειμώνα, σε αρκετές περιοχές, όπου χρειάζονται για παράδειγμα σαρζανέτ» υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, ενώ εξέφρασε, δημόσια, τις ευχαριστίες του προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους δήμους για τη συνεργασία που υπήρξε τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ήπειρος.
Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά σχέδια απάντησε: «Έχω ειδοποιήσει εδώ και 4-5 μήνες τους δημάρχους να τα έχουν έτοιμα γιατί προσεχώς θα “βγουν” στον αέρα. Δεν ξέρω πόση δουλειά έχει κάνει ο καθένας. Πολλά από αυτά τα έργα είναι εντός σχεδίου. Όπου μπορούμε και μας ζητήσουν τη συνδρομή μας, θα την έχουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ