Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Ηράκλειο: Αυτό είναι το μαύρο ρυάκι που προβληματίζει – Τα λύματα πνίγουν την περιοχή [vid]

Ηράκλειο: Αυτό είναι το μαύρο ρυάκι που προβληματίζει – Τα λύματα πνίγουν την περιοχή [vid]

Το μαύρο ρυάκι προκαλεί στους κατοίκους της περιοχής στο Ηράκλειο έντονο προβληματισμό. Οι εξηγήσεις για το θέμα…

Tα νερά που «βάφτηκαν» μαύρα από τα λύματα συνεχίζουν να καταλήγουν στο ρυάκι στην Αυγενική, στο Ηράκλειο. Τίποτα απολύτως δεν αλλάζει στην περιοχή όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς συνεχίζουν να βλέπουν την ίδια απογοητευτική εικόνα. Όπως αποδεικνύεται στο βίντεο που κατέγραψε κάτοικος της περιοχής τα νερά συνεχίζουν να έχουν σκούρο χρώμα και το σημείο συνεχίζει να θυμίζει βάλτο, ενώ και η αυτοψία του κλιμακίου των υγειονομικών επιθεωρητών είχε καταδείξει ότι πρόκειται για λύματα.

Οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς μιλούν για μια χρόνια κατάσταση και λύματα πολύ κοντά σε καλλιέργειες, ενώ δεν αποκλείεται να απορροφούνται από το έδαφος. Το λόγο που για τόσο καιρό παραμένει η ίδια κατάσταση στην περιοχή εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ.Ρασούλης. Όπως αναφέρει: «Η εικόνα αυτή υπήρχε εδώ και χρόνια στην Αυγενική και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Τώρα δρομολογείται η λύση και μέχρι τα μέσα του 2019 θα έχει δοθεί λύση στο θέμα».

Αυτό είναι το μαύρο ρυάκι στο Ηράκλειο

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2017 είχε δοθεί υπόσχεση για το διαγωνισμό που θα οδηγούσε στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης καθώς αποτελούσε κοινό μυστικό ότι τα λύματα πολλών κατοικιών κατέληγαν στο ρυάκι. Οι διαδικασίες όμως αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρονοβόρες και φτάσαμε στο τέλος Απριλίου του 2018 χωρίς να έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία για τη λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ.Ρασούλη «o διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και υπάρχει ανάδοχος. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που καταθέτει δικαιολογητικά για τη σύμβαση. Τους επόμενους δύο μήνες θα εγκατασταθεί στο έργο και έχει το περιθώριο 12 μηνών για να τελειώσει τις εργασίες για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης».

Το Νοέμβριο πάντως  ο προϊστάμενος των επιθεωρητών υγειονομικού ελέγχου κ.Χαρτοφύλακας ήταν καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι «οι καλλιέργειες βρίσκονται μετά το ρυάκι -αρά δεν απειλούνται άμεσα- και  δεν θα πρέπει να αντλείται νερό από το χείμαρρο, γεγονός που παλαιότερα αποτελούσε κοινή πρακτική των κατοίκων για να ποτίσουν περιβόλια».

Οι ίδιοι οι κάτοικοι όμως συνεχίζουν να ανησυχούν αφού ακόμα και με βάση το χρονοδιάγραμμα του έργου, θα πρέπει να περιμένουν ένα ακόμα χρόνο για τη λύση του προβλήματος.

Πηγή: neakriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις