Στη σχετική εκδήλωση γευσιγνωσίας, την οποία διοργάνωσε ο δήμος Χερσονήσου με το Wines of Crete -Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης- στο ξενοδοχείο που διαμένει ο κοσμοναύτης στη Χερσόνησο, ο διάσημος επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασιά από τη Σητεία μέχρι και τα Χανιά.
«Κατάγομαι από την Κριμαία, όπου γνωρίζουν από καλό κρασί εδώ και αιώνες. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι ρίζες των ελληνικών και των κριμαϊκών κρασιών να είναι κοινές ή και να έχουν διασταυρωθεί οι ποικιλίες μας, αφού και οι αρχαίοι Έλληνες, που αποίκησαν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καλλιεργούσαν αμπέλια, έφτιαχναν κρασί και γλεντούσαν μ’ αυτό στις γιορτές τους, όπως κάνουμε όλοι μας σήμερα», ανέφερε ο κ. Σκαπλέροφ.
Ο Ρώσος κοσμοναύτης παραπονέθηκε ότι «δυστυχώς τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά είναι πρακτικά άγνωστα στη σύγχρονη Ρωσία». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Γίνονται βέβαια κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια, κάποια κιόλας με τη βοήθεια του φίλου μου δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, που ανοίγει στη Μόσχα τους δρόμους για μερικές πολύ γνωστές διεθνώς ελληνικές εταιρείες οινοποιίας».