Site icon NewsIT

Ηράκλειο: Παράνομο αποστακτήριο μέσα σε σπίτι – Κατασχέθηκαν 85.000 λίτρα άγνωστου υγρού, 2 συλλήψεις

12.06.2024 | 00:38
Ηράκλειο: Παράνομο αποστακτήριο μέσα σε σπίτι – Κατασχέθηκαν 85.000 λίτρα άγνωστου υγρού, 2 συλλήψεις

Απόσταξη παραδοσιακού τσίπουρου στο αποστακτήριο του Γιώργου Τσιώλη στο Ξυνονέρι Καρδίτσας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016. Από τις πιο θελκτικές αγροτικές δραστηριότητες η απόσταξη και η παραγωγή του τσίπουρου, ζωντανεύει διαφορετικά τα βράδια πολλών χωριών του θεσσαλικού κάμπου, από τα τέλη του Οκτώβρη έως τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη που τα καζάνια παίρνουν φωτιά. Παρασκευαστές, συγγενείς, φίλοι, επισκέπτες, αλλά και τυχόν περίεργοι γίνονται μάρτυρες μιας διαδικασίας μοναδικής, η οποία σώζεται εδώ και αιώνες, αυτή της απόσταξης τσίπουρου. Για την δυτική Θεσσαλία η ποσότητα του τσίπουρου αναμένεται να είναι λιγότερη από πέρυσι μιας και οι άδειες για την απόσταξη τσίπουρου έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των αυστηρών και κυρίως ακριβών κριτηρίων. Το θεσσαλικό τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσάμπουρα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Το σύστημα της απόσταξης αποτελείται από το καζάνι, τον αποστακτήρα, το λουλά και το "τσουρουμπούλι", από όπου βγαίνει το υγροποιημένο τσίπουρο. Η διαδικασία της απόσταξης ξεκινάει με τον τρύγο και την τοποθέτηση των σταφυλιών στο βαρέλι για ένα μήνα περίπου, ώστε να γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια, αφού τραβηχτεί το κρασί, τα "τσίπουρα" πλέον πρέπει να έρθουν στο καζάνι. Αρχίζει έτσι η πρώτη απόσταξη, με τη "σούμα" - καθαρό υγρό που μοιάζει με νερό - να βγαίνει σε μια εξωτερική στέρνα, πίσω ακριβώς από το καζάνι. Οι Θεσσαλοί παρασκευαστές το τσίπουρο το προτιμούν σκέτο και βάζουν μόνο ελάχιστη ποσότητα γλυκάνισου για να το κάνει πιο χωνευτικό στο στομάχι. Όπως λένε, το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, η ανηθόλη, ανοίγει την όρεξη, βοηθάει την πέψη κι είναι πολύ καλό καταπραϋντικό. Βέβαια η παρασκευή του τσίπουρου είναι μια ιεροτελεστία που συνδυάζεται με ψητά, πίτες, συνοδεία κρασιού, ενώ κάποιος ολοένα τροφοδοτεί και την την φωτιά στο τζάκι με ξύλα, για να "σπάσει" και το κρύο αφού οι θερμοκρασίες στον κάμπο

Εντοπίστηκε παράνομο αποστακτήριο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύλληψη δύο ατόμων και κατάσχεση 1.890 λίτρων αλκοολούχου υγρού.

Παράνομο αποστακτήριο παραγωγής αλκοολούχων ποτών έφερε στο φως μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενός σπιτιού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν δύο άνδρες, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και ειδικές διατάξεις που αφορούν την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά.

Ειδικότερα, εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σπιτιού, εγκαταστημένος εξοπλισμός συστήματος απόσταξης αλκοολούχων ποτών, ο οποίος βρισκόταν σε λειτουργία.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν σε άλλο χώρο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1.890 λίτρα αλκοολούχου υγρού, 61 πλαστικές δεξαμενές με παραπάνω από 82.900 λίτρα με υγρό άγνωστης σύστασης, πλαστικά κυτία περιέχοντα χημική ουσία – ποτάσα, 80 κιλά λευκής ζάχαρης, 7,5 κιλά μαγιά οινοποίησης, ποσότητα σκόνης αλκοολικής ζύμωσης, πλήθος τεμαχίων εμφιάλωσης αποθήκευσης και συσκευασίας αλκοολούχων ποτών και τρία αλκοολόμετρα.

Τα κατασχεθέντα υγρά θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους ώστε να προσδιοριστεί η χημική τους σύσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση στήθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε./ Επιχειρησιακής Διεύθυνση Αττικής/Υποδιεύθυνση Β’/ Τμήμα Η’ και με την συνδρομή αστυνομικών Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου.

Η προανάκριση ενεργείται από το τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version