Τοπικά Νέα

Ηράκλειο: Πέθανε ο Μηνάς Πολυχρονάκης – Έφυγε με 13 δολάρια από την Κρήτη και έχτισε το όνειρό του, στη Νέα Υόρκη [pic, vid]

Ο Μηνάς Πολυχρονάκης ρίσκαρε τα πάντα και τα κατάφερε, σε μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Από το Ηράκλειο στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε θέμα σε ΜΜΕ της χώρας...

O Μηνάς Πολυχρονάκης γεννήθηκε το 1941 στο Ηράκλειο και από μικρός είχε μάθει την τέχνη του τσαγκάρη. Ο ίδιος είχε μιλήσει για τα δύσκολα μονοπάτια που διάβηκε στην ξενιτιά, τον επίμονο αγώνα και την ατελείωτη αγωνία να σταθεί και να ριζώσει στον ξένο τόπο.

Το 1969 η φτώχεια οδήγησε τον 28χρονο τότε νέο να πάρει την απόφαση να φύγει για την Αμερική με μόνα του εφόδια ένα φθαρμένο κασελάκι με τα εργαλεία της δουλειάς και 13 δολάρια στην τσέπη. Η Νέα Υόρκη έγινε το σπίτι του. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε οικογένεια. Εκεί έκανε ένα νέο ξεκίνημα και δικαιώθηκε.

Το πρώτο του τσαγκαράδικο το άνοιξε στη σκιά των Δίδυμων Πύργων ώσπου η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου κατέστρεψε όλα όσα είχε χτίσει, αφήνοντάς του χρέος 400.000 δολαρίων.

Μηνάς Πολυχρονάκης: Ο τσαγκάρης της Wall Street

Εκείνος όμως κατέφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του και το 2004 άνοιξε το «Minas Shoe Repair» καταφέρνοντας να γίνει ο διάσημος Κρητικός τσαγκάρης της Wall Street με ειδικότητα στην επιδιόρθωση ακριβών παπουτσιών.

Ο Κρητικός τσαγκάρης έγινε πολλές φορές θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το πείσμα του και η προσπάθειά του να συνεχίζει μετά από κάθε δυσκολία, έγινε παράδειγμα προς μίμηση.

Μάλιστα το 2015 η φωτογραφία του Μηνά Πολυχρονάκη κοσμούσε τους συρμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, όπου στην αφίσα του περιέγραφε με λίγα λόγια την ιστορία του: «Το 1969 ήρθα στην Αμερική με 13 δολάρια στην τσέπη και πολλά κότσια. Πρέπει να έχετε κότσια». Ο χαμός του βύθισε στη θλίψη τους αγαπημένους του ανθρώπους και συγχωριανούς.

Η τελευταία συνέντευξη του Μηνά Πολυχρονάκη

Όταν άφησε τη Κρήτη το 1969 με 138 δολάρια στη τσέπη δε γνώριζε λέξη αγγλικά. Ρίσκαρε, δούλεψε σκληρά και τα κατάφερε. Το νησί του και το χωριό του οι Βώροι ήταν για εκείνον λατρεία, ενώ σαν κειμήλιο κρατούσε εδώ και δεκαετίες τα πρώτα εργαλεία που έφερε μαζί του στο μακρινό ταξίδι στην ξενιτιά.

Ο κρητικός τσαγκάρης των golden boys της Γουόλ Στριτ σταματά απότομα την εξομολόγηση, αφού τα όσα η χώρα του περνά, τον πληγώνουν. Βουρκωμένος ωστόσο καλεί τους Έλληνες να αντέξουν γνωρίζοντας καλά το Γολγοθά που περνούν.

Πηγή: neakriti.gr

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα