Με μια εκδήλωση γεμάτη συγκινησιακή φόρτιση και πολλούς συμβολισμούς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι διήμεροι εορτασμοί για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων η υπουργός αποκάλυψε την αναμνηστική πινακίδα, επιβεβαιώνοντας πλέον και τυπικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι πινακίδες ενημερώνουν πλέον τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό. Από τους Φιλίππους διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε ολόκληρη την Ευρώπη το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Εξάλλου, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Φιλίππων, στην ομώνυμη πεδιάδα στον ίσκιο του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, που μετέβαλε την πολιτική ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Η κ. Κονιόρδου στην ομιλία της δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το σημαντικό αυτό γεγονός για ολόκληρη την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας. Θυμήθηκε με γλυκιά νοσταλγία την παρουσία της στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος συμπληρώνει εξήντα ολόκληρα χρόνια ζωής, ερμηνεύοντας εκεί σε μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας ρόλους που αγάπησε και τίμησε ως ηθοποιός.
«Οι Φίλιπποι», σημείωσε η υπουργός, «αποτελούν πηγή πολλών ερεθισμάτων. Είναι μια απεριόριστη, αλλά ταυτόχρονα συγκροτημένη ανασκαφή που σε παρασύρει στη σιωπηρή γοητεία της και σου αποκαλύπτει πληροφορίες τόσο για την εποχή τους όσο και για ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Με τη μακρά ιστορία της η πόλη διδάσκει για τη μοίρα του ανθρώπου, την αέναη κίνηση της ιστορίας, τη σχέση ανθρώπου – φύσης, τα αλλεπάλληλα κύματα ανατροπών, των ιδεολογιών, των θρησκειών και των πολιτισμών».
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, με την ιδιότητα της οικοδέσποινας της εκδήλωσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η άφιξη του Αποστόλου Παύλου και η αρχή του εκχριστιανισμού της Ευρώπης με τη βάπτιση της Αγίας Λυδίας είναι το κορυφαίο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της περιοχής και κατ’ επέκταση την ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Οι ρίζες που φύτεψε ο Απόστολος των Εθνών στους Φιλίππους ήταν ισχυρές και καρποφόρες, όπως φαίνεται από την επιστολή που έστειλε στους Φιλιππισίους, αλλά κι αν κρίνει κανείς από τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Τα επιβλητικά χριστιανικά οικοδομήματα και η έντονη συγκίνηση για όσους βαπτίζονται είτε στο ναό βαπτιστήριο είτε στο υπαίθριο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, είναι οι ισχυρότερες αποδείξεις της δύναμης του χριστιανικού μηνύματος».
«Με άλλα λόγια», συνέχισε η δήμαρχος, «οι Φιλιππίσιοι σχετίζονται άμεσα με τον πυρήνα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, την ελληνιστική περίοδο που έκανε τον ελληνισμό παγκόσμιο, τη ρωμαϊκή πολιτική κληρονομιά και το δίκαιο και βεβαίως το Χριστιανισμό. Πέρα όμως από τα ιστορικά χρόνια η παρουσία των βραχογραφίων και του ιδιαίτερα σύνθετου νεολιθικού οικισμού στο Ντίκιλι Τας προσδίδουν στον ευρύτερο χώρο των Φιλίππων ένα μοναδικό ιστορικό βάθος. Αν συνδυάσει κανείς και το σχεδόν αδιατάρακτο στους αιώνες τοπίο, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της σημασίας του χώρου για τον παγκόσμιο πολιτισμό».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του γεγονότος, ότι για πρώτη φορά ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη εγγράφεται στον διεθνή κατάλογο μνημείων της UNESCO, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Δρ Μαρία Βλαζάκη.
Τρία δρώμενα με ιδιαίτερο συμβολισμό παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της όλης εκδήλωσης του εορτασμού.
Το πρώτο ήταν η ανάγνωση, από τον πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Αδαμάντιο Ασλανίδη, της περικοπής από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, στο οποίο εξιστορείται η στιγμή της αποβίβασης του Απόστολου Παύλου στο αρχαίο λιμάνι της Νεαπόλις (σημερινή Καβάλα) και η επίσκεψη του στου Φιλίππους, όπου δίδαξε, φυλακίστηκε και βάφτισε την Αγία Λυδία.
Το δεύτερο ήταν η απόδοση ενός αποσπάσματος από την παράσταση της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ Φιλίππων το 1961 «Οιδίπους Τύραννος» που ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Κωνσταντίνος Χατζησάββας παρουσίασε τον «Εξάγγελο» σε σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου, ενώ τον προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.
Το τρίτο ήταν μια συλλογική εργασία των μαθητών της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τίτλο: «Μεγαλώνοντας στη σκιά του παρελθόντος…», όπου τα παιδιά παρουσίασαν τις εμπειρίες τους, τις αγωνίες τους, την καθημερινότητά τους, ζώντας και παίζοντας δίπλα σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι φιλαρμονικές ορχήστρες του δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων που απέδωσαν την «Ωδή στη Χαρά» από την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν και την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη.
Μια γκραβούρα με τα ερείπια της Βασιλικής Β’ των Φιλίππων κι ένα λεύκωμα με τις παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ και στο οποίο γίνεται αναφορά στην υπουργό Πολιτισμού, ήταν τα δώρα που πρόσφερε η δήμαρχος Καβάλας στη Λυδία Κονιόρδου, ενώ ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος τής χάρισε μια εικόνα που απεικονίζει τη βάφτιση της Αγίας Λυδίας από τον Απόστολο Παύλο στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού.