Επί ποδός είναι οι αρχές αλλά και οι μετεωρολόγοι προκειμένου να γνωρίζουν λεπτό προς λεπτό ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα με το όνομα Ιανός που χτυπάει ήδη τα νησιά του Ιονίου.
Όπως ανακοίνωσε το meteo.gr: «Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.
Μετά την θύελλα της Πέμπτης όπου οι νοτιάδες στα ανοιχτά του Ιονίου δημιούργησαν ύψη κύματος 5-7 μέτρων , περίπου ανάλογη κατάσταση θα φέρει και ο μαίστρος της Παρασκευής κυρίως στο Νότιο Ιόνιο ακόμη και κοντά στις παράκτιες περιοχές
#σκάφη #ρεμέτζο #αγκυροβόλια pic.twitter.com/1MvUXAB6Gg— KolydasΤ (@KolydasT) September 17, 2020
Ο καιρός έχει αλλάξει δραματικά στην δυτική Ελλάδα με τις παραλίες της Αχαΐας να μην θυμίζουν σε τίποτα την κατάσταση λίγες ώρες πριν.
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΓΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Δείτε εικόνα και από την Καλαμάτα
Ήδη η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει 8 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – κυρίως στην δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.
“Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας” συμπλήρωσε.
click4more: Κλειστά σχολεία αύριο 18/09 σε όλη την Δυτική Ελλάδα
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως απηύθυνε έκκληση σε όσους μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να μην μείνουν στα σπίτια τους αλλά να φιλοξενηθούν αλλού.
Ιδιαίτερα συστήνονται
- Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».
Ακόμα και 11 μποφόρ
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ένταση του αέρα θα ξεπεράσει τα 11 μποφόρ, που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι βάρκες να βγουν στη στεριά, οι γλάστρες να κάνουν βόλτες στα μπαλκόνια και δέντρα να ξεριζωθούν κλείνοντας δρόμους ή πέφτοντας πάνω στ’ αυτοκίνητα. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές επιβάλλεται να προσέξουν ιδιαίτερα, αλλά και να προετοιμαστούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια.
Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις περιοχές αυτές με την Ζάκυνθο σήμερα το βράδυ να μπαίνει για τα καλά το μάτι του κυκλώνα.
«Ειδικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα η ένταση του αέρα θα φτάσει από 11 μέχρι 12 μποφόρ, που μιλάμε για πάνω από 110 με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο θα πλησιάζουμε στο βράδυ θα αρχίσουν να ενισχύονται οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και το βράδυ γύρω στις εννιά με δέκα χονδρικά και ενδεικτικά, οι ριπές θα φτάνουν τα 11 με 12 μποφόρ.
click4more: Καιρός – Ιανός: Γίνεται μεσογειακός κυκλώνας και «ακουμπάει» την Δυτική Ελλάδα
Πραγματικά εκεί θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φοβάμαι ότι θα σηκώσει τα πάντα και βάρκες ίσως δούμε να βγαίνουν στην στεριά. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Μακάρι να πέσουν έξω τα προγνωστικά στοιχεία. Αλλά έτσι όπως φαίνονται από την Λευκάδα και νοτιότερα Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο θα υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος φαίνεται να είναι στο μάτι του κυκλώνα. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα».
Πλημμυρικά φαινόμενα – Σε ποιες περιοχές και ποιες ώρες χρειάζεται προσοχή
«Όσο πλησιάζει το σύστημα αυτό το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό, που σημαίνει πως Παρασκευή και Σάββατο από την νότια Θεσσαλία, τη νότια Ήπειρο και νοτιότερα Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Πελοπόννησο συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής θα βρέχει, ωστόσο δεν θα βρέχει με τέτοια ραγδαιότητα όπως στο ξεκίνημα σήμερα. Στην Πελοπόννησο περιμένουμε πολύ νερό και ισχυρές καταιγίδες. Στην Αττική το σύστημα θα έρθει πιο εξασθενημένο και θα βρέξει Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε μέχρι το μεσημέρι μεγαλύτερη ένταση των βροχοπτώσεων. Νομίζω πως δεν θα αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και τα Επτάνησα. Μακάρι να μην έχουμε και στις υπόλοιπες περιοχές γιατί περιμένουμε να ρίξει πολύ νερό».