Πέμπτη, 1 Αυγ.
26oC Αθήνα

Καιρός: Μαρτύριο για παιδιά στα χιόνια της Θεσσαλονίκης – Αυτοψία στον καταυλισμό της Softex [vid]

ΦΩΤΟ από youtube
ΦΩΤΟ από youtube

Μετά τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εστιάζουν σε εκείνους της Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές…

Όπως είναι γνωστό, σχεδόν όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την θέρμανση και το νερό. Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν υπάρχει νερό στις περισσότερες δομές, ενώ οι μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούν πρόβλημα στο σύστημα, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, για να «τροφοδοτήσει» αερόθερμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση στα κοντέινερ και στις σκηνές εντός των στεγασμένων χώρων.

Από την εικόνα αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο καταυλισμός της πρώην Softex, με τους πρόσφυγες που διαβιούν εκεί, να αναζητούν τρόπους, για να ζεσταθούν, την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Softex στα Διαβατά σε κέντρο διαμονής προσφύγων είχε έντονη «οσμή» σκανδάλου και καταδείκνυε την προσπάθεια κατασπατάλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για το προσφυγικό. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε απορρίψει την πρόταση γερμανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το έργο, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ.ευρώ, αντιπροτείνοντας μελέτη για το ίδιο έργο, με το κόστος εκτοξευμένο πάνω από τρεις φορές.

Κατά το υπουργείο του κ. Μουζάλα, για το συγκεκριμένο κέντρο απαιτούνταν 8,6 εκατ. ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει για να το διαθέσει η γερμανική οργάνωση. Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι το κόστος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ!

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε