Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Καιρός – Θεσσαλονίκη: Φύτρωσαν χιλιάδες μανιτάρια σε κεντρικά σημεία – Πλευρώτους στη Γυμναστική Ακαδημία του ΑΠΘ

Καιρός – Θεσσαλονίκη: Φύτρωσαν χιλιάδες μανιτάρια σε κεντρικά σημεία – Πλευρώτους  στη Γυμναστική Ακαδημία του ΑΠΘ
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο αλλοπρόσαλλος καιρός της εποχής έφερε «επέλαση» μανιταριών στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί πάνω από 50 είδη διαφορετικών μανιταριών!

Ο υγρός καιρός σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι οι κύριες αιτίες για την «άνθιση» των μανιταριών στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες παρατηρούν έκπληκτοι στις ρίζες αλλά και στους κορμούς των δέντρων να έχει ξεπροβάλλει πλήθος από τους «ταπεινούς» μύκητες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, στον αστικό ιστό της συμπρωτεύουσας έχουν παρατηρηθεί πάνω από 50 είδη διαφορετικών μανιταριών, ενώ πέρα από την Τσιμισκή, την Εγνατία, την Καλαμαριά, τα παρτέρια στους κήπους της Νέας Παραλίας και άλλες περιοχές της πόλης, οι φίλοι του μανιταριού μπορούν να τα βρουν σε ποσότητες και στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Καιρός – Θεσσαλονίκη: Τα μανιτάρια θέλουν υγρασία, πολύ νερό και ζέστη 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βολοβότσης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της εμφάνισης των μανιταριών που συγκεντρώνει όχι μόνο το ενδιαφέρον των περιπατητών, αλλά και δεκάδες φωτογραφικά στιγμιότυπα.

«Εδώ και χρόνια έχουν κάνει αποικίες σε πολλά δέντρα και πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Τα μανιτάρια βγαίνουν εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέλουν υγρασία, πολύ νερό και ζέστη, όπως έχει αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να παρατηρείται καρποφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βολοβότσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα πιο περίεργα σημεία της Θεσσαλονίκης στα οποία εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν μύκητες.

Καιρός – Θεσσαλονίκη: Και πλευρώτους έχω πάρε πάρε…

«Ήταν μία συκιά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη που βρήκαμε ένα σπάνιο είδος πλευρώτους. Η συκιά ήταν σχεδόν ξερή και ήταν περίεργο να υπάρχει ζωντανό μανιτάρι. Επίσης, κοντά στη Γυμναστική Ακαδημία του ΑΠΘ μια καρυδιά ήταν γεμάτη πλευρώτους. Είχε επάνω της συγκεντρωμένα πάνω από 50 κιλά του είδους», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Βολοβότσης «τα πλευρώτους είναι ένα “επιθετικό” μανιτάρι, που μπορεί να φάει οποιοδήποτε ξύλο και να αναπτυχθεί. Αυτό, όμως, που βγαίνει σε μεγαλύτερες ποσότητες, πέριξ της Θεσσαλονίκης, είναι ο γαλακτίτης ο νόστιμος».

Βέβαια, ο πρόεδρος των μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης συστήνει να μην φαγωθούν τα μανιτάρια που φυτρώνουν στον αστικό ιστό, ακόμη κι αν κάποια από τα είδη είναι βρώσιμα, τονίζοντας πως «το μανιτάρι έχει την τάση να συγκεντρώνει ρύπους και μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις