Το δημόσιο ηττήθηκε και ο 25χρονος κέρδισε την αποζημίωση. Είχε βρεθεί στη φυλακή για μια δολοφονία που αποδείχθηκε ότι δεν έκανε. Σάλος στην Καλαμάτα από τις αποκαλύψεις...
Δεκτό έκαναν χθες οι τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην Καλαμάτα το αίτημα του 25χρονου Γεωργιανού να αποζημιωθεί για τις 448 ημέρες που κρατήθηκε στις ελληνικές φυλακές ως δράστης της δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου στη Χώρα. Το αίτημα για την αποζημίωση συζητήθηκε από το ίδιο δικαστήριο, το οποίο ομόφωνα τον έκρινε αθώο για τη δολοφονία. Επίσης, του επιδίκασε 15 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησης, ενώ απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου που παραστάθηκε, ότι ο νεαρός Γεωργιανός έμεινε στη φυλακή καθώς είχε προφυλακισθεί μετά την ομολογία του πως έχει διαπράξει τη δολοφονία.
Η αγωγή και η αποζημίωση
Ο Γεωργιανός μαζί με έναν ανήλικο Έλληνα είχαν συλληφθεί και ομολογήσει τότε τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη. Κατά τη δίκη του Γεωργιανού, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας δέχτηκε τον ισχυρισμό του πως, όταν συνελήφθη από την Αστυνομία του αποσπάσθηκε η ομολογία, ενώ δεν είχε καμία συμμετοχή και έτσι τον αθώωσε.
Ύστερα από αυτή την αθωωτική απόφαση ο Γεωργιανός κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για τις ημέρες που έμεινε έγκλειστος στις φυλακές από τη σύλληψή του έως την εκδίκαση της υπόθεσης.
Συγκεκριμένα, κρατήθηκε από τις 17 Φεβρουαρίου του 2014 έως και τις 11 Μαΐου του 2015 και για τις 448 ημέρες που έμεινε στις φυλακές ζητούσε αποζημίωση ύψους 13.147,45 ευρώ. Μετά και την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο το αίτημα αποζημίωσης του Γεωργιανού ορίσθηκε και συζητήθηκε χθες.
Αποζημίωση 6.720 ευρώ για τη φυλάκιση
Η δικηγόρος του νεαρού Γεωργιανού κατά τη χθεσινή διαδικασία επισήμανε ότι ο πελάτης της φυλακίσθηκε χωρίς να έχει διαπράξει το έγκλημα και πως η ομολογία του είχε αποσπασθεί από τους αστυνομικούς και δεν ίσχυε. Μάλιστα, είπε ότι ο Γεωργιανός υπέστη βία και στις φυλακές από συγκρατούμενους του, καθώς το έγκλημα που τον είχαν κατηγορήσει ήταν ειδεχθές. Ζήτησε, λοιπόν, να αποζημιωθεί για τις ημέρες κράτησής του.
Από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, ο νομικός σύμβουλος τόνισε πως ο 25χρονος δε δικαιούται αποζημίωσης, καθώς όταν προφυλακίσθηκε ήταν σωστή η κρίση των Αρχών, καθώς υπήρχε η ομολογία του και το έγκλημα ήταν πολύ σοβαρό.
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου και έκρινε πως ο νεαρός πρέπει να αποζημιωθεί. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας πρότεινε το ποσό αποζημίωσης να ορισθεί στα 12 ευρώ για κάθε μέρα κράτησής του, αλλά τελικά το δικαστήριο όρισε την τιμή αποζημίωσης στα 15 ευρώ. Έτσι, ο νεαρός θα εισπράξει πλέον ως αποζημίωση 6.720 ευρώ, σχεδόν τα μισά από αυτά που ζήτησε.
Με την απόφαση αυτή κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για την υπόθεση, όμως η δολοφονία πλέον έχει μείνει χωρίς δράστες. Μετά την αθώωση του Γεωργιανού αθωώθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και ο ανήλικος Έλληνας, ο οποίος και κατά τη σύλληψή του και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν είχε παραδεχθεί ότι συμμετείχε στη δολοφονία του αρχιμανδρίτη, υποδεικνύοντας ως φυσικό αυτουργό το Γεωργιανό φίλο του.
Ο Αρχιμανδρίτης που δολοφονήθηκε
Ο γρίφος της δολοφονίας
Για την άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη το 2014 η Αστυνομία συνέλαβε ως δράστες έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό και τον 25χρονο Γεωργιανό. Σύμφωνα με την δικογραφία που είχε σχηματισθεί και οι δύο όταν συνελήφθησαν, ομολόγησαν την πράξη τους, με τα πράγματα όμως να διαφοροποιούνται κατά πολύ στη συνέχεια. Ο ανήλικος συνέχισε να ομολογεί την παρουσία του και να περιγράφει τα ίδια και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν, ενώ ο Γεωργιανός άλλαξε στάση δηλώνοντας αθώος και κατηγορώντας αστυνομικούς ότι του απέσπασαν ομολογία και πως η υπογραφή σε αυτή δεν είναι δική του.
Σε δίκη οδηγήθηκε πρώτος ο 17χρονος, ο οποίος με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς αρχικά κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Μάλιστα, στην καθαρογραμμένη απόφαση το δικαστήριο της Κυπαρισσίας αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.
Η ανατροπή και το αίτημα για αποζημίωση
Ακολούθησε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας για τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος και πάλι αρνήθηκε τα πάντα και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος. Η υπόθεση κίνησε το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε τη δικογραφία και το αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μάλιστα, προχώρησε σε αίτημα αναίρεσης της απόφασης με πρότασή της στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών και ζήτησε την επανάληψη της δίκης.
Πηγή: tharrosnews.gr