Νεκρούς, άστεγους, περιουσίες που χάθηκαν και έντονο προβληματισμό αφήνει το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Φόβοι για τη νέα επιδείνωση του καιρού...
Κλειστός παραμένει για δεύτερη ημέρα ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας, στο 222ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας και στα δύο ρεύματα και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Τρίπολης, λόγω της συσσώρευσης των υδάτων. Επίσης, παραμένουν τα κυκλοφορια προβλήματα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ασπροχώματος – Πύλου, στην είσοδο της Μεσσήνης και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Παμίσου. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του νομού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Είναι πραγματική τραγωδία, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, τόνισε με δηλώσεις του, το βράδυ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που περιόδευσε σε γειτονιές της Καλαμάτας που χτυπήθηκαν από την θεομηνία. Ο κ. Σαμαράς συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά και την πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, επισκέφθηκε το βράδυ πολλές γειτονιές και σπίτια στην πόλη της Καλαμάτας που δοκιμάστηκαν από την φονική κακοκαιρία και συνομίλησε με κατοίκους που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τις λάσπες και να περισώσουν ότι μπορούσαν από τις περιουσίες τους, που καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε δήλωσή του ολοκληρώνοντας την περιοδεία του ανέφερε ότι, «περπάτησα από την Αθηνών μέχρι το Φραγκοπήγαδο, είναι πραγματική τραγωδία. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Μιλάμε για ανθρώπινες τραγωδίες. Πρέπει να δει κανείς τι χρειάζεται να γίνει πρώτον για να μην ξανασυμβεί, άρα να υπάρχουν αγωγοί για τα όμβρια ύδατα. Πρέπει να γίνουν από τους δήμους από τους κατάλληλους φορείς. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν γρήγορα, άμεσα, αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να έρθουν και από τα ταμεία του κράτους κι αν δεν έχουν υπάρχει η Ευρώπη, εγώ από το πρωί έχω επικοινωνήσει με ευρωβουλευτές να κάνουν κι έκαναν παρέμβαση στην Ευρώπη, για να πάρουν οι άνθρωποι αποζημιώσεις. Να μην χαθεί η εμπιστοσύνη τους να ξαναφτιάξουν το μαγαζάκι τους, την οικοσκευή τους.
Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, που παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Το αεροδρόμιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας τέθηκε εκτός λειτουργίας, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, ενώ περισσότερες από 350 ήταν οι κλήσεις για βοήθεια, που δέχτηκε η Πυροσβεστική. Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, τη Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι πολλές οικίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά καταστράφηκαν ολοσχερώς…
Κάτοικοι της πόλης ξέσπασαν χθες το απόγευμα στον Νίκο Τόσα και τον Πέτρο Κωνσταντινέα. Οι κάτοικοι του νομού αποδοκίμασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τους ζητούσαν εξηγήσεις για την ανακολουθία που διέπει τις υποσχέσεις και τις πράξεις της πολιτικής ηγεσίας. “Γιατί δεν έγιναν τα έργα”, τους φώναζαν…
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης. Στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου. Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.
Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.