Την ώρα που ολόκληρη η χώρα «ξεκλειδώνει» σταδιακά, η Κάλυμνος από σήμερα Τετάρτη 05/05/2021, έχει μπει (για άλλη μια φορά) σε καθολικό lockdown τουλάχιστον μέχρι και την Δευτέρα 10/05.
«Νοσώ και εγώ από κορονοϊό, δεν είμαι καλά», λέει εμφανώς καταπονημένος στο newsit.gr ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος παρότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον νοσηλεία χρειάζεται την υποστήριξη συσκευής οξυγόνου για κάποιες ώρες της ημέρας. Όσο για την εξήγηση που δίνει για την παρατεταμένη κακή επιδημιολογική κατάσταση του νησιού του, ο ίδιος λέει: «υπάρχει μεγάλη έξαρση και ο κόσμος αρνείται να συμμορφωθεί».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία 24ωρα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, στο νησί ενώ χθες,Τρίτη, τα θετικά κρούσματα στο νησί έφτασαν τα 50. Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου σημειώθηκαν 106 κρούσματα στην Κάλυμνο.
Στην πραγματικότητα, το νησί βρίσκεται τουλάχιστον 5 μήνες τώρα στο μάτι του κυκλώνα. Η Κάλυμνος μπήκε σε καθεστώς lockdown στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 και βγήκε από αυτό στα μέσα του Ιανουαρίου. Τότε, «υπεύθυνοι» για τη μεγάλη έξαρση που είχε σημειωθεί στο νησί είχαν θεωρηθεί τρεις αρραβώνες (τα γλέντια τους για την ακρίβεια) εξ’ αιτίας των οποίων είχαν κολλήσει κορονοϊό τουλάχιστον 30 άτομα.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Κάλυμνος άρχισε να μπαίνει ξανά στο «βαθύ κόκκινο» (στο κόκκινο είχε βρεθεί ήδη από 13/2) με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς. Μάλιστα, στις 17 Φεβρουαρίου το νησί είχε «φλερτάρει» εκ νέου με το καθεστώς lockdown αλλά το απέφυγε. Σε εκείνη τη φάση , ο δήμαρχος του νησιού έλεγε στο newsit.gr τα εξής: «To πρόβλημα είναι γενικευμένο- η διασπορά είναι παντού στην κοινότητα, μόνο στα σχολεία έχουμε τουλάχιστον 10 κρούσματα. Φταίνε πολλά- και οι συναθροίσεις αλλά και η διασπορά στις εκκλησίες. Ούτε όμως και η αστυνομία επιτηρεί και ελέγχει όσο θα έπρεπε. H εκκλησία σίγουρα έχει το δικό της μερίδιο στο πρόβλημα. Να πούμε όμως εδώ, ότι και ο κόσμος παίρνει αντικρουόμενα μηνύματα από την επιτροπή των λoιμωξιολόγων και τα μέτρα που αποφασίζονται».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tην ίδια μάλιστα περίοδο, έμπαινε «λουκέτο» από τις αρχές σε ιερό ναό στο νησί, αφού ιερέας αρνούνταν συστηματικά να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ειδικών. Ο 50χρονος κληρικός, καλούσε τους πιστούς να προσέρχονται στην εκκλησία χωρίς μάσκες.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της έξαρσης του κορονοϊού στο νησί φαίνεται ότι είναι περίπλοκο και τραβάει επί μακρόν. Σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος είπε στο newsit: «Προφανώς ο πληθυσμός στο νησί δεν είναι πειθαρχημένος στα μέτρα». Στην ερώτηση του τι μπορεί να γίνει με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ίδιος μας είπε ότι βρίσκεται σε περαιτέρω συζητήσεις για την στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τόσο κακή είναι πάντως η κατάσταση στο νησί που σήμερα εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση ότι για δύο ημέρες δεν θα λειτουργήσει η Δημοτική Συγκοινωνία Καλύμνου λόγω του ότι βρέθηκε οδηγός θετικός στον covid-19….
«Χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια»
Όσον αφορά τώρα την πορεία του εμβολιασμού στο νησί, σε πληθυσμό 16.000 κατοίκων περίπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμβολιασμοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από τις 2.500 περίπου. Σχολιάζοντας αυτή την πορεία, ο δήμαρχος του νησιού τονίζει: «Υπάρχει έλλειψη εμβολίων. Χρειαζόμαστε περισσότερα. Το Astrazeneca δεν γίνεται καθόλου στο νησί, μόνο Pfizer έχουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες, ηλικιακές ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν με το Astrazeneca μεταβαίνουν στην Κω ή στην Ρόδο, ενώ άλλοι πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών, μεταβαίνουν για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού (ΙΣΕΚ) και την επιστολή που έστειλαν σήμερα στον υπουργό Υγείας, στην Ρόδο, μιας και το 2ο εμβολιαστικό κέντρο του νησιού, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.
Την ίδια στιγμή, και ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν και τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson and Johnson στο νησί, λόγω τεχνικών προβλημάτων τα εμβόλια αυτά θα καθυστερήσουν ακόμα μερικές ημέρες.
Παράλληλα, «ακέφαλο», χωρίς διοικητή δηλαδή, παραμένει εδώ και δύο μήνες και το «Βουβάλειο», το νοσοκομείο του νησιού (μέχρι να οριστεί καινούργιος, χρέη διοικητή ασκεί παράλληλα, ο διοικητής του νοσοκομείου Λέρου).
Στο μηδέν οι τουριστικές κρατήσεις
Όπως είναι λογικό, η συνεχιζόμενη αυτή άσχημη κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία για την οικονομική κατάσταση του νησιού. Όσο για τις ενδείξεις της τουριστικής κίνησης από το σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων «Ξενίας Καλύμνου», μας είπαν χαρακτηριστικά: « δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις αυτή τη στιγμή ενώ κανονικά αυτή την περίοδο είχαμε ήδη αρκετές. Η κακή μας επιδημιολογική κατάσταση παίζει και αυτή το ρόλο της. Οι πολλοί αντιρρησίες του κορονοϊού στο νησί είναι μια από τις αιτίες του προβλήματος».
Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στους διπλανούς Λειψούς, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Καλύμνου, η κατάσταση είναι η ακριβώς αντίθετη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Φώτη Μάγγο, στο νησί έχει σημειωθεί μόλις ένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας (!) ενώ το ποσοστό του εμβολιασμού ξεπερνάει αυτή τη στιγμή το 50% (336 άτομα από τους 800 κατοίκους-μαζί με τα παιδιά- έχουν εμβολιαστεί).
Οι κρατήσεις στους θεωρούμενους covid -free Λειψούς, για τον Αύγουστο αγγίζουν σύμφωνα με τον δήμαρχο το 100% ( το 70% εξ αυτών είναι Ιταλοί και ακολουθούν Γάλλοι και Βρετανοί). Το μόνο πρόβλημα του νησιού, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το έργο ενός αγωγού λυμάτων που πρέπει να αντικατασταθεί στο λιμάνι των Λειψών. Δεδομένου ότι η ανάδοχος εταιρεία εδρεύει στην Κάλυμνο και οι εργάτες του έργου είναι Καλύμνιοι οι οποίοι απαγορεύεται λόγω των μέτρων να μετακινηθούν, αυτό που φοβίζει τώρα τον κο Μάγγο είναι να μην παραταθεί επί μακρόν το lockdown του απέναντι νησιού και μένει το έργο ξεκρέμαστο ενώ η τουριστική περίοδος κοντοζυγώνει….
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου