Οι γονείς τους παλεύουν για να τα φέρουν βόλτα, αλλά εκείνοι δεν το σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή. Ο Δημήτρης και ο Θανάσης, απέδειξαν τις αρχές που έχουν πάρει από τα σπίτια τους. Τι λένε οι γονείς τους, στο newsit.gr...
Οι δύο μαθητές, κατά τη διάρκεια βόλτας που έκαναν, βρήκαν στο δρόμο ένα πορτοφόλι γεμάτο χρηματα. Όμως, δεν εντυπωσιάστηκαν από το μεγάλο χρηματικό ποσό και αντί να το κρατήσουν, όπως θα περίμενε κανείς, το παρέδωσαν στις Αρχές.
Ο 16χρονος Δημήτρης Λάππας με τον 15χρονος Θανάση Ντρίβα καθώς επέστρεφαν, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο σπίτι τους στο Καρπενήσι, βρήκαν στο δρόμο ένα ποστοφόλι με 4.500 ευρώ. Οι δύο μαθητές αμέσως ενημέρωσαν τους γονείς τους και πήγαν στην Αστυνομία.
“Δεν τους πέρασε καμία σκέψη να κρατήσουν τα χρήματα”
Ο γιος μου ήταν με το φίλο του. Είχαν πάει βόλτα και επέστρεφαν. Καθώς ερχόντουσαν, στο δρόμο για το σπίτι, βρήκαν το πορτοφόλι. Είδαν ότι είχε πολλά χρήματα μέσα και μου είπε “μπαμπά, πρέπει να πάμε να τα παραδώσουμε στην αστυνομία”. Δεν τους πέρασε καμία σκέψη να κρατήσουν τα χρήματα. Και οι δύο έκαναν αυτήν την σκέψη, να παραδώσουν τα χρήματα” λέει, μιλώντας στο Newsit.gr ο πατέρας του 16χρονου Δημήτρη, Κώστας Λάππας.
Αμέσως, πήγε μαζί με τον γιο του, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και έδωσε το πορτοφόλι στους αστυνομικούς για να βρεθεί ο κάτοχός του.
“Πήγαμε στην Ασφάλεια, έγινε καταμέτρηση με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας και την επόμενη μέρα ειδοποιήθηκε ο κάτοχος. Είναι ένας επιχειρηματίας, εδώ, στην περιοχή. Μας ευχαρίστησε και επιβράβευσε τα παιδιά” εξηγεί ο Κώστας Λάππας, ένας άνθρωπος που σίγουρα δεν είναι πλούσιος, ένας πατέρας που παλεύει, καθημερινά, για να ζήσει την οικογένειά του.
“Δίνουμε στα παιδιά μας τα παραδείγματα που έχουμε πάρει από τους γονείς μας”
“Ο γιος μου είναι 16 χρονών, έχω και μία κόρη που είναι φοιτήτρια στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εγώ είμαι πυροσβέστης και γυναίκα μου ασχολείται με τα οικιακά.
Βιοπαλαιστές είμαστε, πληρώνουμε δύο ενοίκια, ένα για το σπίτι που μένουμε και ένα για το σπίτι της κόρης μου που σπουδάζει στην Αθήνα. Αλλά, δίνουμε στα παιδιά μας τα παραδείγματα που έχουμε πάρει κι εμείς από τους γονείς μας. Δεν είμαστε από εύπορη οικογένεια, αλλά το παιδί μας δεν θα σκεφτόταν σε καμία περίπτωση να κρατήση χρήματα που δεν είναι δικά του”.
“Είναι αυτονόητο για τα παιδιά ότι τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν σε αυτόν που τα έχασε”
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συζήτηση με τον πατέρα του 15χρονου, Θανάση. “Τα παιδιά ξέρουν ότι είναι αυτονόητο ότι ό,τι δεν τους ανήκει θα πρέπει να πάει στον κάτοχό του. Με το που βρήκαν τα χρήματα, το πορτοφόλι, μαζί με το μπαμπά του άλλου παιδιού, του Δημήτρη, το πήγαν κατευθείαν στην Ασφάλεια. Η Ασφάλεια έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες και βρέθηκε ο κάτοχος του χρηματικού ποσού, με αποτέλεσμα να τον καλέσουν να τους ευχαριστήσει, λέει στο newsit.gr…
Τους έδωσε ένα συμβολικό ποσό για την κίνησή τους. Το ευχαριστήθηκαν τα παιδιά, δεν έχει σημασία πόσο είναι το ποσό, δεν το έκαναν και για τα χρήματα. Το έκαναν επειδή έτσι έπρεπε να γίνει.
Εγώ το έμαθα εκ των υστέρων. Μου το είπε ο γιος μου εκ των υστέρων, αφού συνέβησαν όλα αυτά. Μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να είναι αυτή η εξέλιξη. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Κάτι που δεν τους ανήκει δεν πρέπει καν να σκεφτούν ότι είναι δικό τους. Στη θέση του ανθρώπου που έχασε τα χρήματα μπορεί να ήμασταν κι εμείς.
Είναι αυτονόητο για τα παιδιά ότι τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν στον άνθρωπο που τα έχασε. Έτσι έχουν μάθει από εμάς, ετσι μάθαμε κι εμείς από τους δικούς μας γονείς. Με αυτά που μας ανήκουν, με αυτά θα πρέπει να πορευτούμε” λέει στο Newsit.gr o Κωνσταντίνος Ντρίβας, ο οποίος έχει και μια κόρη, μεγαλύτερη κατά δύο χρόνια από το Θανάση, είναι δημόσιος υπάλληλος και η σύζυγός του έχει μία μικρή επιχείρηση, ένα σταθμό οδικής βοήθειας στο Καρπενήσι.
“Αυτά τα χρήματα θα ήταν μια πολύ μεγάλη ανακούφιση για τις οικογένειές μας”
“Έχουμε τους μισθούς μας και μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. Δύσκολα βέβαια, αλλά, εντάξει, το παλεύουμε, όπως όλος ο κόσμος.
Αν θα κερδίζαμε αυτά τα χρήματα, σε κάποιο λαχείο ή κάτι τέτοιο, θα ήταν μια πολύ μεγάλη ανακούφιση για τις οικογένειές μας. Αλλά, εφόσον τα χρήματα τα έχασε κάποιος συνάνθρωπός μας, έπρεπε σε κάθε περίπτωση να επιστραφούν σε αυτόν” προσθέτει.
Ο Δημήτρης και ο Θανάσης, χρόνια φίλοι, την επόμενη σχολική χρονιά θα πάνε στη Β΄ και Α’ Λυκείου, αντίστοιχα και η μεγάλη τους αγάπη, το χόμπι τους είναι τα αυτοκίνητα.