Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Κάσος: Βοτσαλωτά – έργα τέχνης σε δρόμους, σπίτια και εκκλησίες με την σφραγίδα του πανέμορφου νησιού

Κάσος: Βοτσαλωτά – έργα τέχνης σε δρόμους, σπίτια και εκκλησίες με την σφραγίδα του πανέμορφου νησιού

Η Κάσος προσπαθεί να τα αναδείξει για να φανεί ακόμα μία πτυχή της ιστορίας και της ομορφιάς του νησιού. Πρόκειται για τα παλιά βοτσαλωτά που εντυπωσιάζουν τους τουρίστες…

Τα παλαιά βοτσαλωτά του νησιού της Κάσου, πρόκειται να καταγράψει με σκοπό να τα αναδείξει και να τα συντηρήσει ο δήμος του νησιού. Ήδη με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η προσπάθεια καταγραφής έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος που θεωρεί την προσπάθεια ως ιδιαιτέρως σημαντική.

Τα παλαιά βοτσαλωτά βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο (αυλές) σπιτιών και ναών. Ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Ερωτόκριτος απεδέχθη την πρόταση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Στεφανίας Χλουβεράκη για καταγραφή και αποκατάσταση των παλαιών βοτσαλωτών στην Κάσο, στη διάρκεια ημερίδας που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στο νησί για τα βοτσαλωτά δάπεδα της Δωδεκανήσου.

Την παρουσίαση έκανε η προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και έργων τέχνης της ΥΝΜΤΕ Δωδ/σου Νεκταρία Δασακλή μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών σωματείων Αθηνών – Πειραιώς Γιάννη Φραγκούλη.

Την πρόταση ανέλαβε να υλοποιήσει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ηλίας Μαστροπαύλος. Η προσπάθεια καταγραφής έχει ξεκινήσει επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Μαστροπαύλος, που όπως τόνισε στην εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει αρχικά η καταγραφή των βοτσαλωτών και στη συνέχεια η φωτογράφηση τους και η τοποθέτηση τους σε χάρτη.

Η καταγραφή αυτή αναφέρει ο κ. Μαστροπαυλος «θα αποτελέσει ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο τόσο για την σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάδειξης και συντήρησης όλων των βοτσαλωτών του νησιού όσο και την δρομολόγηση ενεργειών αποκατάστασης, κατά προτεραιότητα, σοβαρών φθορών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου».

Στο νησί, όπως και στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, υπάρχουν αρκετά κτίρια που έχουν στους εξωτερικούς τους χώρους βοτσαλωτά, αφού ήταν συνήθης τρόπος για εκκλησίες, καπετανόσπιτα κλπ. Αρκετά από αυτά έχουν καταστραφεί από τον χρόνο, εκτιμάται όμως ότι θα πρέπει να διασωθούν και να αναδειχθούν τα εναπομείναντα που αποτελούν σημαντικό στοιχείο της νησιωτικής αρχιτεκτονικής.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε τέθηκε σε εφαρμογή από το 2021 το πρόγραμμα «Βοτσαλάκι- βοτσαλάκι» το οποίο συνεχίζεται προκειμένου να ενημερωθούν κυρίως μαθητές σχολείων αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών της Δωδεκανήσου για την ανάγκη να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις