είναι οι κάτοικοι της περιοχής, εάν η μελέτη και κατασκευή της τηλεθέρμανσης του χωριού δεν ενταχθεί στα έργα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές από όπου θα διέλθει ο αγωγός. Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, οι κάτοικοι δήλωσαν τον αιφνιδιασμό τους, γιατί οι προτάσεις που είχαν καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, όπως τους είχε υποδειχθεί, δεν βρίσκονται και δεν περιγράφονται στον κατάλογο με τα έργα του ΤΑP, που έχει αποστείλει ο δήμος προς την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και που θα χρηματοδοτηθούν στo πλαίσιo τoυ προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.
Το έργο που κυρίως ενδιαφέρει τους κατοίκους της ορεινής κοινότητας, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων, είναι η μελέτη και κατασκευή της τηλεθέρμανσης με χρήση δασικής βιομάζας ή ό,τι άλλο υποδείξει ως κατάλληλο καύσιμο ο μελετητής. Όπως λένε οι κάτοικοι, ο χειμώνας, λόγω υψομέτρου, είναι μακρύς και δύσκολος και η χρήση πετρελαίου έχει εξαντλήσει τα οικονομικά αποθέματά τους. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την διέλευση του Αγωγού από την περιοχή μας αλλά με εκείνους που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της κοινότητάς μας, ώστε να παραμείνει βιώσιμη και ζωντανή τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο Πέτρος Σμιξιώτης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, υποστήριξε από την πλευρά του, ότι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται ρητά, ότι «πρέπει να ικανοποιηθούν τα έργα ανταπόδοσης που έχουν προτείνει οι τοπικές κοινωνίες» και εξέφρασε την απορία του για τη σκοπιμότητα των αντιδράσεων, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καν να κατασκευάζεται το έργο. «Δημιουργούν θέμα εκ του μη όντος» δήλωσε.
Το μήκος του αγωγού στην περιοχή της Κλεισούρας ανέρχεται στα 5.300 μέτρα (5,3 χλμ) και σύμφωνα με τους κατοίκους, αν και στην περιοχή του δήμου Καστοριάς είναι αυτοί από τους οποίους ζητείται η μεγαλύτερη παραχώρηση γης, την ίδια χρονική στιγμή οι ανάγκες τους τίθενται στο περιθώριο.