Λιγότερες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν οι επιθέσεις αρκούδων σε ζώα στο νομό Καστοριάς, γεγονός που αποδίδεται είτε στην μετακίνηση των μεγαλόσωμων ζώων σε άλλες περιοχές ή σε αποτελεσματικότερα μέτρα προφύλαξης που επέλεξαν οι κτηνοτρόφοι.
Για τη «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο νομό Καστοριάς» πραγματοποιείται εκδήλωση στη Καστοριά, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ /ΚΑΣΤΟΡΙΑ που υλοποιείται από το 2011 και ολοκληρώνεται το 2014 με συνολικό προϋπολογισμό 1,13 εκατομμύριο ευρώ.
Ο αγροτικός τομέας (κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία) είναι πολύ σημαντικός για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή Καστοριάς και οι ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε κοπάδια, μελίσσια, δενδρώδεις και άλλες καλλιέργειες αποτελούν μια σημαντική όχληση στον αγροτικό κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές και μέτρα πρόληψης, που αν εφαρμοστούν σωστά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ζημιές αυτές και, συνεπώς να βελτιώσουν τους όρους συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή.
«Το 2010, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής Κοζάνης, δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους 61.208€ για επιθέσεις και νεκρά ζώα, σε αντίθεση με το 2009 που ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος» αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κοζάνης, Γιώργος Βρόντζος. Τη διετία μάλιστα 2008 και 2009 καταγράφονται οι περισσότερες ζημιές στη ζωική παραγωγή, με αποζημιώσεις που ανέρχονται σχεδόν στα 200.000 ευρώ.
«Οι αρκούδες», όπως εξηγεί ο κ.Βρόντζος, «επιτίθενται κυρίως σε αγελάδες, άλογα, μουλάρια και αιγοπρόβατα που είναι ελευθέρας βοσκής ή βρίσκονται σε πρόχειρα περιφραγμένους χώρους, αποφεύγοντας επιθέσεις σε κατασκευές που έχουν τσιμεντογωνίες ή είναι χτισμένες με τούβλα». Παράλληλα, οι αρκούδες καταστρέφουν τα μελίσσια για να φάνε το αγαπημένο τους …. μέλι όπως και αγροτικές καλλιέργειες ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ φυτικής παραγωγής το 2010 ήταν 31787 ευρώ, αριθμός που το 2003 ήταν μόλις 3.079 ευρώ!
Στη σημερινή εκδήλωση στη Καστοριά, ο γεωπόνος Σπύρος Ψαρούδας από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για τη Άγρια Ζωή και τη Φύση , «Καλλιστώ» θα ενημερώσει το κοινό για τα μέτρα πρόληψης από ζημιές που προκαλεί η αρκούδα αλλά και για τα προβλεπόμενα μέτρα στήριξης των παραγωγών.
Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων έχει ανακοινώσει την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων, ωστόσο το μέτρο, σύμφωνα με τον κ.Ψαρούδα, «ακόμα δεν είναι ενεργό αν και έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις».
Δικαιούχοι των επιδοτήσεων μπορούν να κριθούν κατά προτεραιότητα συστηματικοί μελισσοκόμοι που μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης και κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων. Ενισχύονται επίσης, αγρότες που αξιοποιούν γεωργικές εκτάσεις και εφόσον αφήνουν ασυγκόμιστη παραγωγή από τα επιλέξιμα είδη καλλιεργειών που να αντιστοιχεί στο 10% της καλλιεργούμενης επιφάνειας και μέχρι 10 στρέμματα…