Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρωτοδίκως το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου είχε επιβάλλει την ποινή της δωδεκάμηνης φυλάκισης στον ηλικιωμένο για αντίσταση κατά της αρχής.
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός, το υπό εξέταση περιστατικό συνέβη στις 10 Ιουλίου 2013, όταν ο κατηγορούμενος μαζί με άλλα πενήντα άτομα, συμμετείχε σε αποκλεισμό επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στην Μεγάλη Παναγία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.
Όπως κατέθεσε ο ίδιος μάρτυρας, όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί, οι διαδηλωτές άρχισαν να τους πετούν μάρμαρα, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι διαδηλωτές «ανέβηκαν σε λοφάκι και προσπάθησαν να επιτεθούν εκ νέου και τότε κινηθήκαμε προς το μέρος τους», είπε ο αστυνομικός. Αποτέλεσμα ήταν να ακινητοποιηθεί ο 74χρονος τότε αγρότης, που, σύμφωνα πάντα με τον συγκεκριμένο μάρτυρα, «αντιστάθηκε σφόδρα».
Γνωστή του ηλικιωμένου που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υποστήριξε πως οι αστυνομικοί τον στοχοποίησαν γιατί «ήταν ο πιο εύκολος στόχος». «Όταν πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα και μελανιασμένο» κατέθεσε και συμπλήρωσε: «Φοβηθήκαμε για τη ζωή του».
Ο υπερασπιστής του 80χρονου ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και γι’ αυτό το λόγο, «καταθέσαμε μήνυση» η τύχη της οποίας, κατά τον ίδιο, είναι άγνωστη. «Δέκα παλικάρια στην ηλικία των εγγονών μου με κρατούσαν και με χτυπούσαν. Ποια αντίσταση να προβάλω; Έχω ακόμη το αιμάτωμα που μου άφησαν στο μάτι» είπε απολογούμενος ο ηλικιωμένος.
Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του, καθώς πείστηκε ότι επρόκειτο για μία «καθόλα νόμιμη σύλληψη», την οποία «με απότομες και βίαιες κινήσεις» επιχείρησε να αποφύγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ