Site icon NewsIT

Κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ για τις φοιτητικές εστίες

19.03.2019 | 16:39
Κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ για τις φοιτητικές εστίες

Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκαναν φοιτητές και μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων των φοιτητικών εστιών του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για την ειδοποίηση εκκένωσης δωματίου που κοινοποιήθηκε σε όσους έχουν ξεπεράσει την προβλεπόμενη στον κανονισμό παραμονή, που αντιστοιχεί στη διάρκεια των σπουδών τους συν δύο έτη (ν+2).

Η σχετική επιστολή για την παράδοση των δωματίων κοινοποιήθηκε στους φοιτητές, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής Φοιτητικών Εστιών του ΑΠΘ, φέρει την υπογραφή του διευθυντή των Εστιών και μεταξύ άλλων αναφέρει: “Σας καλώ να προσέλθετε άμεσα ως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στη Γραμματεία της Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης , προς τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων και παράδοση του δωματίου σας. Για μια ακόμη φορά, σας επισημαίνω ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των ΦΕΘ, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες στέγασης των νέων προπτυχιακών φοιτητών. Σε περίπτωση που παρέλθει και η ανωτέρω προθεσμία, χωρίς νέα προειδοποίηση, θα αφαιρεθεί η κλειδαριά του δωματίου και θα αντικατασταθεί με νέα. Εάν βρεθούν αντικείμενα μέσα στο δωμάτιο, αυτά θα καταγραφούν και θα μεταφερθούν σε οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέρος είναι εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο στις ΦΕΘ, από όπου και μπορείτε να τα παραλάβετε με την επίδειξη της φοιτητικής και της αστυνομικής σας ταυτότητας”.

Οι φοιτητές συνομίλησαν με την αρμόδια αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων καθηγήτρια, Αριάδνη Στογιαννίδου.

Από την πρυτανεία θέλουν να μας πουν ότι θέλουν να διώξουν τους ν+2, για να πάρουν τα δωμάτια οι πρωτοετείς. Όμως τα τελευταία χρόνια ο φοιτητής αναγκάζεται από το πρώτο έτος να δουλέψει και αντικειμενικά να παρατείνει τις σπουδές, οπότε εμείς υποστηρίζουμε αυτούς τους φοιτητές, δεν θα φύγουν από την Εστία μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους και για τους πρωτοετείς δεν το βάζουμε αντιπαραθετικά” δήλωσε η Αθανασία Γκαντόνα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σύλλογου Οικοτρόφων ΑΠΘ.

Οι φοιτητές ζητούν να μη γίνουν εξώσεις οικοτρόφων και να εξασφαλιστούν δωμάτια στους πρωτοετείς δικαιούχους. Παράλληλα διεκδικούν και άμεση αποκατάσταση και αξιοποίηση των άδειων δωματίων, αλλά και ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, με ευθύνη του κράτους και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ.Στογιαννίδου διευκρίνισε πως 120 είναι οι φοιτητές που έχουν παραβεί τον κανονισμό ν+2 σε ό,τι φορά τη διάρκεια της παραμονής τους στις εστίες και την ίδια στιγμή 115 είναι οι εκκρεμούσες αιτήσεις εισδοχής στις εστίες δικαιούχων φοιτητών.

Σχετικά με την αναφορά που υπάρχει στην ειδοποίηση που κοινοποιήθηκε στους φοιτητές ότι στη διαδικασία εκκένωσης των δωματίων δεν αποκλείεται “η παρουσία αστυνομικών οργάνων προς διασφάλιση της νομιμότητας”, η κ.Στογιαννίδου ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε δόθηκε από την επιτροπή φοιτητικών εστιών εντολή ή εξουσιοδότηση στον διευθυντή των φοιτητικών εστιών να γράψει κάτι τέτοιο και διευκρίνισε ότι η ίδια επικοινώνησε μαζί του δίνοντας του εντολή του να μεριμνήσει, ώστε να κοινοποιηθεί εκ νέου η επιστολή ειδοποίησης, χωρίς την επίμαχη αναφορά.

Η κ.Στογιαννίδου σημείωσε ακόμη πως στη συνάντηση με τους φοιτητές, με βάση και τα προβλεπόμενα στον κανονισμό, διαβεβαίωσε για την πρόθεσή της να εξετάσει μία προς μία τις περιπτώσεις εστιακών φοιτητών, οι οποίοι έχουν παραβεί τον κανόνα ν+2, αλλά υφίστανται ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την παράταση της παραμονής τους.

Σε ό,τι αφορά τα άδεια δωμάτια, διευκρίνισε πως είναι περί τα 45-50 και δεν δύνανται να κατοικηθούν διότι δεν διαθέτουν επίπλωση, αλλά και γιατί λόγω υδραυλικών προβλημάτων υπάρχουν προβλήματα μούχλας. Σημείωσε δε, ότι για τα συγκεκριμένα δωμάτια υπάρχει αίτημα προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ώστε να γίνουν κατοικήσιμα.

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version