Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, το προσωπικό της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) ή περιφερειακά αυτού.
Φέτος, οι μεσοχειμωνιάτικες μετρήσεις ολοκληρώθηκαν μέσα σε τέσσερις μέρες, σε οκτώ συνολικά επιλεγμένους υγροτόπους, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται εντός του εθνικού πάρκου και τρεις εκτός. Οι περιοχές αυτές, όπως κάθε χρόνο, είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού και Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων, ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας και η τεχνητή λίμνη Καταφύτου.
Οι ταμιευτήρες και οι μικροί υδροβιότοποι αποτελούν μια μικρή ανάπαυλα στο μεγάλο ταξίδι των πουλιών που μεταναστεύουν από τις βόρειες προς τις νοτιότερες, θερμότερες χώρες, την περίοδο του χειμώνα. Οι αριθμοί των πουλιών, που καταγράφονται ετησίως στις παραπάνω περιοχές, δεν συγκρίνονται με αυτούς των μεγάλων υδροβιότοπων, αλλά δεν υστερούν σε σημαντικότητα.
Φέτος συνολικά, καταγράφηκαν συνολικά 222 πουλιά από 13 διαφορετικά είδη ορνιθοπανίδας. Σημαντικές καταγραφές ήταν οι έξι Νανόκυκνοι που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε μικρή «γκιόλα» στον Νεροφράκτη Δράμας, αναδεικνύοντας τον σημαντικό χαρακτήρα ακόμα και των μικρών υδάτινων συλλογών, έστω και τεχνητών, και οι δύο θηλυκοί Χηνοπρίστες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στον ταμιευτήρα Λευκογείων.
Ο αίθριος καιρός, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, βοήθησε στην όσο το δυνατόν καλύτερη καταμέτρηση και φωτογράφηση των πουλιών. Ένα κοπάδι Φάσσες, με πάνω από 500 πουλιά, στη θέση των Ποταμών, χάρισε στο προσωπικό της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα μοναδικό θέαμα όταν κατέκλυσαν τον ουρανό κατά το πέταγμά τους. Πιστοί στο ραντεβού, όπως κάθε χρόνο, ήταν ο Καλαμόκιρκος και το Βραχοκιρκίνεζο στον Νεροφράκτη Δράμας.